Verdwijnt Reynders eindelijk van het Belgische toneel? Cruciale stemming bij Raad van Europa volgende week

Informateur Didier Reynders (MR)
Informateur Didier Reynders (MR) - epa

Volgende week valt de beslissing rond Didier Reynders (MR) z’n toekomst. Woensdag stemt de Raad van Europa over een nieuwe secretaris-generaal, en de kans is groot dat het de Franstalige liberaal dan eindelijk z’n internationale topjob te pakken heeft. Zo is de helft van het informateursduo vooral bezig met zichzelf.

Didier Reynders ruikt de finish. Al jaren timmert hij aan de weg, om toch maar z’n carrière op een hoogtepunt te kunnen eindigden. In 2014 droomde hij van de Europese Commissie, maar toen werd z’n rivaal bij de MR, Charles Michel, plots premier en kon zijn partij niet langer aanspraak maken op een Europese job vanuit België. Maar nu zit hij in laatste rechte lijn om de secretaris-generaal te worden van de Raad van Europa.

Dat orgaan telt 47 leden, alle Europese landen waaronder ook Rusland en Turkije. Daarnaast is zelfs het Vaticaan waarnemend lid. Het is een diplomatiek orgaan opgericht na de Tweede Wereldoorlog, met een focus op de mensenrechten. De Raad heeft ook een parlement, en het zijn de 324 leden van dat parlement, die een nieuwe secretaris-generaal kiezen.

Deze week is het volop campagne voeren dus, in Straatsburg waar het parlement verzamelt. Maandag al is Reynders daar, woensdag is het stemming. Die verloopt geheim. En in het parlement in Straatsburg zijn min of meer dezelfde fracties aanwezig als in het Europees parlement (christendemocraten, socialisten, liberalen, groenen, etc …) maar van veel discipline is geen sprake. Ieder parlementslid doet gewoon z’n zin.

Het gaat tussen Reynders en de Kroatische minister van Buitenlandse Zaken Marija Pejcinovic Buric. Die laatste heeft een pak minder ervaring: ze is pas sinds 2017 minister. Ze behoort tot de christendemocratische familie, maar haar partij in Kroatië staat vooral bekend als erg pro-Russisch.

Rusland is meteen hét heet hangijzer voor de Raad van Europa: na de annexatie van de Krim schorste de Raad Rusland, de Russische parlementsleden kunnen dus niet mee stemmen. Maar Rusland betaalt z’n bijdrage ook niet meer, de Raad kampt dus met financiële problemen.

Oost tegen West

Verwacht wordt dat er eerder in regionale blokken gestemd wordt: West-Europa dat grotendeels achter Reynders staat, Oost-Europa dat voornamelijk voor Buric zal kiezen. Maar Reynders zou Reynders niet zijn, als hij niet al jaren bezig is met deze campagne te plannen, en bijzonder veel energie te investeren om mensen over de streep te trekken. Newsmonkey berichtte in maart 2018 al over Reynders z’n plannen voor de Raad van Europa.

Informateur Johan Vande Lanotte (sp.a)

Bronnen in de Wetstraat wijzen erop dat de Franstalige liberaal volop bezig is met z’n campagne, en weinig of geen aandacht besteedt aan z’n andere job: die van informateur. In duo met Johan Vande Lanotte (sp.a), die volgens waarnemers de taak zowat op eigen houtje vervult. Als er al veel te vervullen is, want er beweegt bijzonder weinig, zo valt te horen.

Als Reynders de job krijgt, valt het doek over een lange carrière. De Luikenaar, die ondertussen in Brussel woont, domineerde jarenlang de MR, als voorzitter en vicepremier in opeenvolgende regeringen. Z’n rivaliteit met de familie Michel, eerst vader Louis, daarna zoon Charles, is legendarisch. Maar Reynders is vooral een heel harde machtspoliticus, een cynicus ook, die het spel keihard speelt. Alleen: electorale opgang leverde dat nauwelijks op. Bij de laatste verkiezingen kwam hij in 2018 zelfs niet op in z’n gemeente, en in 2019 ging de MR in Brussel de boot in.

Als nieuwe secretaris-generaal kan Reynders jaarlijks 321.000 euro gaan verdienen.

Gesponsorde artikelen