Verdwijnt Uber uit Londen? Taxidienst krijgt geen nieuwe licentie

Verdwijnt Uber uit Londen? Taxidienst krijgt geen nieuwe licentie

Een citytrip naar Londen zou er binnenkort wel eens anders kunnen uitzien. Terwijl veel toeristen nu gebruik maken van de goedkope taxidiensten van Uber, moeten ze binnenkort misschien weer gewone taxi’s gebruiken. Uber krijgt namelijk geen nieuwe licentie om zijn diensten verder te kunnen aanbieden.

De huidige licentie vervalt eind deze maand en Uber krijgt dus geen nieuwe. Het bedrijf, dat al sinds 2012 in de Britse hoofdstad actief is, kan nog wel in beroep gaan tegen de beslissing. Terwijl zo’n beroep wordt behandeld, kan de alternatieve taxidienst wel gewoon actief blijven. Je zal dus nog wel even kunnen gebruik maken van Uber.

Volgens een woordvoerder van Uber rijden er in Londen 40.000 chauffeurs voor het bedrijf. Die zouden nu zonder werk komen te zitten. 3,5 miljoen Londenaars gebruiken de dienst.

“Gebrek aan verantwoordelijkheid”

De licentie is een document dat een bedrijf toelaat legaal privétransporten te verzorgen in de stad. Maar volgens Transport for Londen moet Uber een gebrek aan verantwoordelijkheid worden verweten op het vlak van openbare veiligheid en andere veiligheidsgerelateerde zaken.

Het document maakt gewag van een reeks onregelmatigheden bij het rapporteren van misdrijven, het bekomen van medische rapporten en de manier waarop Uber het gebruik van de Greyball-software verdedigde. Het Amerikaanse bedrijf ontwikkelde dat programma om politie en ambtenaren van het ministerie van transport op een dwaalspoor te brengen wanneer die controles wilden uitvoeren. Greyball zou enkel in Amerikaanse steden zijn gebruikt.

Gesponsorde artikelen