Left Right
scrollTop top

Verenigd Koninkrijk denkt aan strengere coronamaatregelen: “Anders 50.000 besmettingen per dag”


Patrick Vallance Boris Johnson Chris Whitty UK coronavirus
© Boris Johnson met adviseurs Patrick Vallance (L) en Chris Whitty (R) – Bron: epa

Het Verenigd Koninkrijk stevent af op een nieuwe zware uitbraak van het coronavirus. Volgens belangrijke medische adviseurs van de Britse regering zullen er in het land halverwege oktober 50.000 nieuwe besmettingen per dag zijn. Kort daarna zullen opnieuw meer dan 200 mensen per dag sterven aan Covid-19. Ze vragen dan ook snel om nieuwe maatregelen.

Volgens Chris Whitty, de hoogste medische adviseur van de regering van Boris Johnson, is het Verenigd Koninkrijk een keerpunt voorbij in de heropflakkering van het coronavirus. Hij vindt dan ook dat het land zich moet voorbereiden op aanzienlijke beperkingen de komende zes maanden.

Wintermaanden

Whitty verwacht vooral dat het virus de komende wintermaanden opnieuw zal floreren. “We hebben in slechte zin letterlijk de hoek omgeslagen, hoewel pas relatief recent. Op dit moment zijn de seizoenen tegen ons, we gaan nu de seizoenen in, de late herfst en winter, die gunstig zijn voor respiratoire virussen zoals Covid-19”, zei hij op een persconferentie. “De komende zes maanden moeten we ons realiseren dat we dit collectief heel serieus moeten nemen.”

Ook Patrick Vallance, de belangrijkste wetenschappelijk adviseur van de Britse regering, steunt die ongerustheid. Volgens hem verdubbelt het aantal besmettingen in de UK op dit moment om de zeven dagen. Als die trend zich zou aanhouden, zullen er halverwege oktober dagelijks 50.000 mensen besmet raken.

Meer doden

Dat toegenomen aantal besmettingen zal op termijn ook een weerslag hebben op het aantal ziekenhuisopnames en doden. “Er is een simpele boodschap: naarmate de ziekte zich over leeftijdsgroepen verspreidt, verwachten we een toename van het aantal ziekenhuisopnames … wat zal leiden tot een toename van het aantal sterfgevallen”, zei hij.

Naar schatting zullen dat er binnen afzienbare tijd opnieuw zo’n 200 per dag zijn. Dat is nog steeds heel wat minder dan tijdens de eerste piek in april en mei toen er dagelijks meer dan 1.000 mensen overleden aan Covid-19.

Coronamaatregelen

Om het geschetste doelscenario te vermijden, willen de twee wetenschappers dan ook nieuwe strenge coronamaatregelen in de UK. Daarover zitten ze samen met premier Boris Johnson. Die komt morgen met een persconferentie. Daarop zal besproken worden hoe het land de pandemie de komende maanden zal aanpakken.

De verwachting is dat Johnson daarbij opnieuw thuiswerken zal aanmoedigen. Ook lijken de openingsuren van restaurants en pubs ingeperkt te zullen worden en komt er mogelijk een verdere beperking op het vlak van sociale contacten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.173.928
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden
  11.170