Verenigde Naties vinden dat België alle IS-kinderen moet repatriëren uit Syrisch oorlogsgebied

epa

De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties roept België op om alle Belgische IS-kinderen te laten repatriëren uit conflictgebieden in Syrië. Een rechtbank in Berlijn besliste al dat een Duitse vrouw, die in 2014 met twee kinderen naar IS-gebied in Syrië reisde en zich nu in een Syrisch vluchtelingenkamp bevindt, moet teruggebracht worden naar Duitsland.

België moet er alles aan doen om alle Belgische kinderen in conflictgebieden in Syrië te repatriëren “uit respect voor het hoger belang van het kind”. Dat stelt de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties. In dat rapport staan “positieve aspecten”, maar ook “zaken die aanleiding geven tot bezorgdheid” als het op respect voor de mensenrechten neerkomt. Dat melden de kranten van De Persgroep. De Verenigde Naties laat weten verontrust te zijn door het aantal Belgische kinderen in conflictzones.

69 kinderen

Het OCAD, dat de dreigingsanalyse maakt voor de Belgische overheid, laat weten dat 69 kinderen met een band met België zich in de regio bevinden. Het gaat vooral om kinderen met moeders in kampen voor vrouwen van IS-strijders of “Foreign Terrorists Fighters” (FTF). Bovendien vindt de VN-mensenrechtencommissie dat ons land moet zorgen voor de repatriëring van alle kinderen in de regio. Tijdens dat proces moeten de kinderen toegang krijgen tot medische zorg en reïntegratiediensten.

Syrische en Iraakse justitie

De VN is ook bezorgd over het feit datde Belgen, die van terroristische daden of oorlogsmisdaden verdacht worden, in landen als Irak en Syrië berecht dreigen te worden. Volgens de VN hebben zij geen juridische garanties, recht op een rechtvaardig proces of internationale politieke en burgerrechten.

De VN stelt dat België “het nodige” moet doen opdat de Belgische verdachten van terrorisme of oorlogsmisdaden berecht worden volgens de internationale rechten. De Belgische autoriteiten willen echter dat zij door een internationaal tribunaal in de regio worden berecht.

Belgische IS-vrouw

Een Brusselse rechter besliste vorige week nog dat ons land er alles aan moet doen om een vrouwelijke Belgische Syriëstrijder en haar twee kinderen naar België terug te brengen.

De geradicaliseerde vrouw in kwestie zit sinds begin 2018 met haar twee kinderen vast in het kamp Al-Roj en wil zelf terugkeren naar België. De Belgische overheid krijgt van justitie nu 75 dagen de tijd om de vrouw en haar kinderen terug te brengen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zei vorige week nog dat de regering wellicht in beroep zal gaan tegen die repatriëring. Het zou wel kunnen dat de staat het vonnis in tussentijd moet uitvoeren.

Duitse IS-vrouw keert terug

De Duitse vrouw, die zo’n vijf jaar geleden naar IS-gebied trok, is ondertussen bevallen van haar derde kind. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken had al voorbereidingen getroffen om de kinderen van het kamp in het noordoosten van Syrië over te laten brengen naar Duitsland. Uit veiligheidsoverwegingen mocht de moeder echter niet mee naar Europa.

De Duitse rechtbank beslist nu echter dat de moeder samen met de kinderen (van 2, 7 en 8 jaar oud) moet teruggebracht worden. Zonder haar zouden de kinderen getraumatiseerd raken. Ook is er volgens de rechtbank geen enkele reden waarom de moeder een gevaar zou vormen voor Duitsland.

Gesponsorde artikelen