Left Right
scrollTop top

Verenigde Staten overschrijden kaap van 150.000 coronadoden


Trump coronavirus
© (EPA)

In de Verenigde Staten is een trieste mijlpaal bereikt. In totaal zijn er nu 150.000 mensen overleden aan het coronavirus, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins-universiteit in New York. Woensdag werden er maar liefst 1.461 nieuwe sterfgevallen geregistreerd, de hoogste stijging sinds 27 mei toen er 1.484 coronadoden waren.

Wereldwijd vielen er al meer dan 667.000 coronadoden. Bijna een kwart daarvan viel dus in de VS. Experts in de Amerikaanse media waarschuwen dat het werkelijke aantal nog veel hoger kan liggen dan de officiële cijfers. Volgens cijfers van Reuters vielen er woensdag 1.461 coronadoden in de VS, dat betekent dat er ongeveer iedere minuut iemand stierf aan Covid-19.

Meeste doden

De Verenigde Staten hebben in absolute aantallen de meeste doden, maar als dit getal wordt afgezet tegen het aantal inwoners dan hebben het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Peru en Chili hogere dodencijfers.

Ondertussen raakten al meer dan 4,4 miljoen Amerikanen besmet met Covid-19. Sinds het begin van de zomer vonden de meeste nieuwe uitbraken plaats in de Sunbelt, de zuidelijke staten van Amerika. De grootste pieken zien we in de staten Arizona, Californië, Texas en Florida. Terwijl lijken de eerdere hotspots voor het virus, zoals New York City, het aantal besmettingen steeds meer onder controle te krijgen. In New York en New Jersey zijn wel nog steeds het meeste doden gevallen.

Tijd om te resetten

Volgens deskundigen aan de John Hopkins-universiteit moeten Verenigde Staten hun federaal beleid opnieuw afstellen. “In tegenstelling tot vele landen in de wereld, zijn de Verenigde Staten momenteel niet op koers om deze pandemie onder controle te krijgen”, zeggen ze in een rapport. “Het is tijd om te resetten.”

Federale gezondheidsambtenaren, zoals topviroloog van het Witte Huis Dr. Anthony Fauci, waarschuwen dat de uitbraak in de VS verre van onder controle is. Ze noemen de cijfers “verontrustend” en zeggen dat het coronavirus Amerika “op de knieën” heeft gebracht. Fauci vreest dat er in de toekomst dagelijks 100.000 nieuwe gevallen zullen geregistreerd worden. Zelfs Trump, die al meermaals kritiek uitte op Dr. Fauci, gaf toe dat de situatie wellicht nog zal verslechteren.

Wanbeleid

Volgens velen is de ernstige situatie voornamelijk te wijten aan de onbekwaamheid van president Trump. “Alles wat ik wil doen is levens redden”, zei de president onlangs over een medicijn dat volgens zijn eigen regering geen effectieve remedie is voor Covid-19. Zijn zoon, Donald Trump Jr., werd woensdag nog geblokkeerd door Twitter omdat hij volgens de techreus misinformatie over het coronavirus deelde op zijn account. Al wekenlang uiten zowel media als politiekers hun ongenoegen over het gebrek aan federale regelgeving en coördinatie over het virus.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.641.073
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755