Verenigde Staten gaan hun militaire aanwezigheid in Europa permanent vergroten als reactie op Russische agressie

President Joe Biden zei woensdag dat de VS zijn militaire aanwezigheid in Europa aanzienlijk gaat uitbreiden. De Amerikaan maakte dat bekend tijdens een ontmoeting met secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg.

“De VS zal zijn troepenmacht in Europa versterken, inspelen op de veranderende veiligheidsomgeving en de collectieve Europese veiligheid versterken”, zei de Amerikaanse president.

Specifiek zullen de Amerikanen een permanent garnizoen in Polen installeren, komen er twee extra squadrons F-35 gevechtsvliegtuigen naar het Verenigd Koninkrijk en zullen op een Spaanse marinebasis in Rota twee extra torpedojagers worden gestationeerd. Het plan is om op termijn in totaal 100.000 soldaten op het Europese continent gestationeerd te hebben.

De Poolse president Andrzej Duda zei in een reactie dat de permanente Amerikaanse aanwezigheid in zijn land een “uiterst belangrijke beslissing is, waar Polen op heeft gewacht”. De Pool noemde daarnaast het naderende NAVO-lidmaatschap voor Zweden en Finland een historisch moment voor de gehele militaire alliantie.

Ook Stoltenberg verwelkomde de aankondiging van Biden, die eerder op woensdag zei dat het bondgenootschap voor de grootste uitdaging staat sinds de Tweede Wereldoorlog, vanwege de Russische invasie van Oekraïne.

“Dit toont echt uw doorslaggevende leiderschap en kracht van de trans-Atlantische band”, aldus Stoltenberg, die Biden ook bedankte voor de “niet aflatende steun aan Oekraïne”.

Beslissend jaar

Eerder deze week maakte Stoltenberg bekend dat de militaire alliantie de omvang van haar snelle reactiemacht (Nato Response Force, NRF) op gaat voeren tot 300.000 manschappen. Momenteel telt de reactiemacht ongeveer 40.000 soldaten. De secretaris-generaal van de NAVO noemde het plan één van de grootste hervormingen in decennia.

Max Bergmann, directeur van het Centrum voor Strategische en Internationale Studies, zei dat dit een “beslissend jaar” is voor zowel het continent als de alliantie. “Het is een enorm belangrijk keerpunt, waar historici op terug zullen kijken.”

Belangrijkste en meest directe dreiging

De NAVO verklaarde op woensdag Rusland tot de belangrijkste en meest directe dreiging voor de vrede en veiligheid van haar leden. De veiligheidsalliantie waarschuwde ook voor China en beschuldigde het land van het “pesten van zijn buren” en het vormen van een strategisch partnerschap met Moskou.

“China is niet onze tegenstander, maar we moeten ons wel bewust zijn van de serieuze uitdagingen die het met zich meebrengt”, verklaarde Stoltenberg. “We zien een verdiepend strategisch partnerschap tussen Moskou en Peking, en de toenemende assertiviteit van China en zijn dwingend beleid hebben gevolgen voor de veiligheid van onze bondgenoten en partners”.

(evb)

Meer
Lees meer...