Vergeet die strenge Vlaamse rijexamens: je kan in Brussel gaan ‘shoppen’ en makkelijker en sneller de baan op

Vergeet die strenge Vlaamse rijexamens: je kan in Brussel gaan ‘shoppen’ en makkelijker en sneller de baan op

De Vlaamse regering en minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) komen met een nieuw, veel strenger rijexamen. Veel jongeren deden dus nog snel hun test. Maar nu blijkt dat er een ‘Brussels’ achterpoortje is: je kan immers in de hoofdstad ook je examen gaan doen als Vlaming. En de regels zijn daar … veel minder streng. Welkom in Kafka-België … 

Rijbewijsshoppen. Het kan misschien wel het woord van het jaar worden. Want door de laatste staatshervorming mogen de deelstaten nu zelf kiezen hoe streng ze hun opleiding maken, en dus ook hun examens. Maar vanaf nu kan je er dus ook voor gaan ‘shoppen’ tussen deelstaten.

Het strenger Vlaamse rijbewijs besliste N-VA-minister van Mobiliteit Ben Weyts: er zijn sinds gisteren strengere regels van kracht. Je moet voortaan 9 maanden wachten tussen je theoretisch en praktisch examen. Veel langer wachttijden dus.

Bij het theoretisch examen worden ernstige fouten zwaarder bestraft. En in de praktijk moeten chauffeurs ook meer vaardigheden demonstreren voor ze hun rijbewijs kunnen krijgen. Waar je nu enkel moet kunnen keren in een smalle straat en parkeren achter een voertuig zijn er vier manoeuvres bij gekomen.

Je moet in een rechte lijn achteruit kunnen rijden, evenwijdig ten opzichte van de weg links parkeren tussen twee voertuigen, loodrecht ten opzichte van de weg vooruit in een vak parkeren en loodrecht ten opzichte van de weg achteruit in een vak parkeren. Chauffeurs moeten ook een gevaarherkenningstest in het examencentrum afleggen. Tot slot moeten ze bewijzen dat ze zelfstandig kunnen handelen, zonder de aanwijzingen van de examinator, door bijvoorbeeld per gps een bestemming te bereiken. Een hele boterham dus, maar volgens Weyts is dit examen nodig om het aantal verkeersdoden terug te dringen.

De oplossing voor wie makkelijker wil: Brussel

Alleen, er duikt nu een achterpoortje op: Brussel. Want daar gelden al die strenge extra voorwaarden niet om een rijbewijs te halen. Daar kan je, na 30 uur les (en dus betalen aan een rijschool) al meteen je praktijktest doen. En ook de zwaardere testen, zoals zwaardere theoretische examens, die gelden allemaal niet in Brussel.

En Vlamingen kunnen wel degelijk ook in Brussel die testen gaan doen. Brusselse rijscholen kunnen zich opmaken voor ‘shoppers’ dus. Het is Bruno De Lille (Groen), Brussels parlementslid, die de kat de bel aanbindt. Hij is, voor alle duidelijkheid, voorstander om ook in Brussel strenger te worden. “Brusselse chauffeurs krijgen hun rijbewijs sneller en met minder moeite dan de Vlaamse. Omdat het veiliger is in onze hoofdstad? Of omdat het er makkelijker rijden is?”, zo zei hij aan Belga. Maar voorlopig komt er dus geen wijziging in Brussel, en ligt alles open om in Brussel een rijbewijs te komen ‘shoppen’. Welkom in Kafka-België …

Gesponsorde artikelen