Vergeet het maar: Netflix gaat niet toestaan dat we offline films en series kijken (en dit is waarom)

Vergeet het maar: Netflix gaat niet toestaan dat we offline films en series kijken (en dit is waarom)

Streamingdienst Netflix krijgt steeds meer de vraag wanneer gebruikers nu eindelijk films en tv-series tijdelijk op een toestel kunnen opslaan, zodat ze ook offline kunnen kijken. Die roep is alleen maar groter geworden nu concurrent Amazon die functie voor de eigen dienst heeft aangekondigd. Maar het lijkt er niet op dat Netflix zal toegeven aan de vraag, en daar hebben ze een speciale reden voor.

De streamingoorlog tussen onder meer Netflix en Amazon woedt de laatste tijd weer hevig. Zo had ook Netflix interesse om het Top Gear-trio Richard Hammond, James May en Jeremy Clarkson binnen te lijven, maar uiteindelijk konden ze niet op tegen de vele miljoenen (naar verluidt 250 miljoen voor 36 afleveringen) van Amazon. En nu komt Amazon ook nog eens met de functie waar Netflix-gebruikers al jaren om vragen: de mogelijkheid om series en films offline beschikbaar te maken zodat ze onderweg bekeken kunnen worden.

Keuzeparadox

Met die beslissing voert Amazon dus eigenlijk ook de druk op Netflix op, maar daar lijken ze niet toe te geven aan de vraag van vele gebruikers. In Los Gatos, waar het Netflix-hoofdkantoor ligt, houden ze namelijk enorm van cijfers en onderzoeken. En uit die onderzoekjes zou blijken dat vele gebruikers misschien wel denken dat ze die offline-functie willen, maar de realiteit toch anders is.

Dat is althans wat Neil Hunt, hoofd van de productafdeling van Netflix, aan techsite Gizmodo vertelde. “Hoewel offline kijken een veelgevraagde functie is, zullen klanten die functie toch niet vaak gebruiken als die er zou zijn.” Dat wijt Hunt aan de zogenoemde keuzeparadox: Netflix heeft zo enorm veel content, dat mensen geconfronteerd zullen worden met keuzestress. “En keuzestress leidt ertoe dat de functie helemaal niet gebruikt wordt”, aldus Hunt.

Halve sterretjes

Volgens Hunt is het voor een dienst vaak beter om een beperkt aantal functies aan te bieden. Zo herinnert hij zich nog de tijd dat een groot deel van de gebruikers de sterrenrating wilde uitbreiden. Ze konden elke film, serie of aflevering een beoordeling op vijf sterren geven, maar ze wilden ook halve sterren kunnen uitdelen. En toen Netflix uiteindelijk toegaf, daalde het gebruik van de sterrenbeoordeling plots met 11 procent. Mensen moesten extra keuzes maken, en dat doen ze niet graag.

Zelf lijkt het ons echter een rare vergelijking, aangezien beide functies niet echt met elkaar vergeleken kunnen worden. Offline-kijken is een compleet nieuwe functie, wat het gebruik van Netflix danig kan veranderen. Je zal misschien wel je opslagcapaciteit goed in de gaten moeten houden, maar de gebruikers die de functie vragen, zullen ook wel weten hoe ze daarmee moeten omgaan. Zij zoeken namelijk vaak de oplossing in illegale downloads, nog steeds een van de grootste concurrenten van streamingdiensten.

Vliegtuig en trein

Hunt sluit echter niet al het internetloos kijken uit. Zo denken ze er bij Netflix blijkbaar aan om opslagservers met een groot deel van de content in vliegtuigen of treinen te plaatsen, zodat reizigers die via hun eigen toestellen kunnen raadplegen. Maar hoewel we dat nog wel in orde zien komen bij vliegtuigmaatschappijen, denken we dat Netflix-ondersteuning in onze NMBS-treinen nog niet voor morgen is.

Gesponsorde artikelen