Vergeet je cijfercombinatie maar, binnenkort worden emoji je nieuwe wachtwoord

Vergeet je cijfercombinatie maar, binnenkort worden emoji je nieuwe wachtwoord

Naast woorden en emoties vervangen, krijgen emoji binnenkort een nieuwe functie als paswoord voor  je smartphone. In plaats van 4 (of meer) cijfers in te voeren als wachtwoord kan je dan emoji gebruiken. Aap, regenboog, sushi, avocado! *Smartphone ontgrendeld*

In 2015 probeerde een Brits bedrijf emoji-paswoorden in te voeren in plaats van een pincode op bankautomaten. Jammer genoeg is er niet voldoende studie geweest over hoe veilig de methode was. Om meer te weten te komen, ontwikkelde een team onderzoekers van de Technische universiteit van Berlijn, Ulm universiteit en universiteit van Michigan het emoji-systeem EmojAuth. Hiermee konden ze beter bekijken hoe goed het systeem zou zijn voor smartphonegebruikers: onthouden gebruikers de combinatie? Is het veilig? Wordt ontgrendelen leuker?

Met cijfers of smileys?

De meeste smartphonegebruikers moeten meerdere keren per dag hun smartphone ontgrendelen. De meeste mensen gebruiken ook een numerieke pincode, maar uit onderzoek blijkt dat mensen beelden makkelijker onthouden dan cijfers of letters. Daarnaast kan je ook kiezen uit 2.500 emoji waardoor paswoorden meer bestand zijn tegen hackers en vrienden die soms je smartphone willen ontgrendelen.

In een klein experiment waarbij 53 deelnemers een Android-smartphone kregen, bleek dat 27 personen kozen voor een paswoord met emoji. Ze gebruikten allemaal drie methoden bij het kiezen van een paswoord.

  • Op basis van patroon (zoals emoji die standaard onderaan staan)
  • Verhalen maken met de emjoi’s
  • Persoonlijke voorkeuren

De overige 26 personen kozen voor een pincode met cijfercombinatie.

Na een week mochten ze allemaal terugkomen: de deelnemers die emoji-wachtwoorden gebruikten vonden het leuker om hun codes in te voeren.

Veiligheid

Na een aantal kleine experimenten bleek dat emoji-paswoorden die bestaan uit zes willekeurig geselecteerde emoji, het moeilijkst te lezen waren door gluurders. Andere soorten paswoorden zoals vier of zes emoji in een patroon, of vier of zes cijfers, waren makkelijker te observeren.

Het onderzoek is nog niet sterk ondersteund door wetenschappelijke bevindingen maar de studie wordt wel op 30 mei in Rome gepresenteerd. Nadien is de kans groot dat EmojAuth op de markt komt en we onze smartphone met leuke emoji kunnen ontgrendelen.

Gesponsorde artikelen