Vergeet kerst: vrijgezellendag is de dag waarop de verkooprecords breken, maar wat is het?

Vergeet kerst: vrijgezellendag is de dag waarop de verkooprecords breken, maar wat is het?

Kerstmis en Valentijn: dat zijn dagen waarvan je verwacht dat de onlineshops er kortingen voor uitdelen en er veel verkocht wordt. Maar singles day, op 11 november, is pas een echte verkoopstopper. Maar wat is vrijgezellendag in vredesnaam en waarom verkopen onlineshops zo veel? 

Je had het misschien al gezien op bol: voor vrijgezellendag werden er kortingen uitgedeeld. Vrijgezellendag, da’s 11 november, Wapenstilstand dus. Een feestdag en dus heb je alle tijd om alle koopjes goed te bekijken, maar je bent wellicht niet alleen als je je afvraagt wat Vrijgezellendag in vredesnaam is.

Wat is vrijgezellendag?

Vrijgezellendag ontstond zo’n tien jaar geleden in China. Vier studenten besloten dat zij ook wel een dagje verdienden om te vieren dat ze geen hartvormige objecten voor elkaar kochten op veertien december. Vrijgezellendag dus. Al snel sprong Alibaba, de goedkope onlineshop, op de kar en dit jaar brak Vrijgezellendag alle records in China.

15 zinnen die je niet wil horen als vrijgezel tijdens de feesten

Hoe ziet dat eruit? Op de eerste vijf minuten van Vrijgezellendag werd op Alibaba zo’n 2.8 miljard dollar uitgegeven, over de hele dag was dat het tienvoud. Ter vergelijking: Kerstmis in de Verenigde Staten brengt zo’n 108 miljard dollar op in online shopping. Dan gaat het wel over de hele periode en niet alleen over pakweg Black Friday, dé kortingsdag voor Amerikanen. Daarbij gaat het ook om alle winkels, de cijfers van China zijn enkel die van Alibaba.

In totaal wordt er op Vrijgezellendag vlotjes 33 miljard dollar gespendeerd, dat is vier keer zoveel als op Black Friday.

Dit is hoe het leven eruitziet als (hilarisch) derde wiel

Kortingen op Vrijgezellendag

Op Vrijgezellendag kan je in China serieuze kortingen krijgen, ’t is een beetje de Black Friday van het Oosten: tot veertig procent korting. Veel Chinezen kopen hun duurdere spullen dan ook op Vrijgezellendag. Ook in België springen steeds meer onlinewinkels op de kar van Vrijgezellendag. Het verschil met Valentijn is niet ver te zoeken, alleen moet niemand zich uitgesloten voelen.

Vrijgezellendag is nog maar tien jaar oud, maar zou dus best wel eens een blijvertje kunnen zijn en naar Europa kunnen komen. Halloween komt uiteindelijk ook uit de States, grotendeels voortgestuwd door marketingbudgetten van retailreuzen. Trakteren we onszelf binnenkort voor Vrijgezellendag?

15 redenen waarom het fantastisch is om single te zijn.

Gesponsorde artikelen