Vergeet smartphones, strijd om ‘smart homes’ komt eraan

Vergeet smartphones, strijd om ‘smart homes’ komt eraan

Wat als je je smartphone zou kunnen gebruiken om de lichten in je huis aan te zetten, of om je verwarming wat hoger te zetten een paar minuten voor je thuiskomt? Dat zou toch gewoonweg zalig zijn? Goed nieuws dan, de grote technologiereuzen Apple, Google en Samsung maken zich stilaan op om de strijd om de ‘smart homes’ te ontketenen.

Volgens The Financial Times onthult Apple volgende week op zijn jaarlijkse Worldwide Developer Conference een nieuw softwareplatform voor smart homes. Dat platform kan door de makers van bijvoorbeeld lampen, thermostaten of huishoudapparaten gebruikt worden om het Apple besturingssysteem in hun toestellen te integreren. Op die manier zou je iPhone of iPad als afstandsbediening voor alle toestellen in je huis kunnen dienen.

Denk bijvoorbeeld maar aan bepaalde lampen in je huis die automatisch aan gaan van zodra een herkende iPhone in de buurt komt. De huishoudapparaten staan dan in contact met je iPhone via bluetooth of een wifi-verbinding. Apple vroeg voor dat soort toepassingen eind vorig jaar al een patent aan. Het bedrijf zwijgt tot nu toe nog in alle talen over het project, maar alle signalen wijzen wel in dezelfde richting, die van de smart homes.

Twitter @dunyanetwork

Nieuwe markten verkennen

Het is wel duidelijk dat de grote technologiereuzen van deze wereld stilaan op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen. De strijd in de smartphone-industrie lijkt over zijn hoogtepunt heen en dus moeten ze op zoek naar nieuwe markten om aan te boren. Denk daarbij maar aan de inspanningen van Google (zelfrijdende wagen) en Apple (CarPlay) om met technologische snufjes in de auto-industrie door te breken. Hetzelfde lijkt nu dus te gebeuren met de smart homes.

Op die smart home-markt komt Apple met Google en Samsung weer enkele oude bekenden tegen. Google zette bijvoorbeeld een grote stap naar de smart homes toen het eerder dit jaar een slordige 2,3 miljard euro neertelde voor Nest, een bedrijf dat slimme thermostaten en brandalarmen produceert. En ondertussen doen een hoop geruchten de ronde dat Google ook geïnteresseerd is in de overname van Dropcam, een startup die veiligheidscamera’s maakt.

Daarnaast werkt Samsung momenteel aan een Smart Home App waarmee gebruikers Samsung-apparaten, zoals koelkasten en televisies, kunnen bedienen vanop één makkelijk platform.

In deze video kan je zien hoe ver Samsung ongeveer staat met de ontwikkeling van hun platform:

Verschillende aanpak

De drie bedrijven hebben wel dezelfde markt in hun vizier, maar de manieren waarop ze die willen bestormen zijn uiteenlopend. Samsung is al langer thuis in de markt van de huishoudtoestellen. Koelkasten, televisies, stofzuigers, het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf maakt het allemaal zelf.

Google smijt daarentegen met geld en koopt het ene bedrijf na het andere over. Daarnaast is Google ook van plan om gerichte advertenties in hun technologie te integreren: “We bereiden ons voor op een toekomst waarin wij en andere bedrijven kunnen adverteren op bijvoorbeeld koelkasten, dashboards van auto’s, brillen en horloges.”

Apple ziet daarin volgens The Financial Times een voordeel ten opzichte van Google. Privacy speelt een grote rol, want er staat niemand te springen om informatie over zijn huis prijs te geven aan een technologiebedrijf. De manier van werken van Apple lijkt daarnaast ook logischer. Door een softwareplatform te ontwikkelen en samen te werken met de fabrikanten van de huishoudtoestellen, in plaats van ze zelf over te kopen zoals Google doet, loopt Apple minder risico.

Bronnen: The Financial Times, Wired, Forbes, The Guardian

Gesponsorde artikelen