Vergelijking met Trump na “dansende moslims”-uitspraak is binnen. The Wall Street Journal: “Kopieert Jambon Trump?”

Vergelijking met Trump na “dansende moslims”-uitspraak is binnen. The Wall Street Journal: “Kopieert Jambon Trump?”

De “dansende moslims”-uitspraak van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is ook niet in de internationale pers onopgemerkt gebleven. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal concludeert dat de uitspraak voor de Amerikanen zelfs bekend in de oren zal klinken. Niemand minder dan Donald Trump herhaalt namelijk regelmatig dat na de aanslag van 9/11 ook “duizenden mensen gejuicht hebben”. Jawel, de vergelijking met Trump is dus al binnen. 

“Een significant deel van de moslimgemeenschap danste naar aanleiding van de aanslagen.” In ons land heerst sinds afgelopen weekend grote ophef over deze uitspraak, gemaakt door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in een interview met de krant De Standaard.

Maar ook de internationale pers heeft de uitspraak opgevangen. Jambon heeft zelfs een vergelijking met Donald Trump in the pocket. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal stelt dat Jambons opmerking voor vele Amerikanen totaal niet vreemd in de oren zal klinken. Trump roept namelijk regelmatig dat na de aanslagen op het World Trade Center in New York in 2011 “duizenden mensen aan het juichen waren”.

De krant vraagt zich daarom zelfs af: “Kopieert de Belgische minister Donald Trump?” Net als de uitspraken van Jambon, kan de claim van Trump tot nu toe niet hard worden gemaakt. De Wall Street Journal, die zelf een reporter ter plaatse had bij de arrestatie van Abdeslam in Molenbeek op 18 maart is zelf van mening dat er inderdaad wel enkele objecten naar de politie gegooid werden, maar dat dit “willekeurig” gebeurde en een reactie was op de blokkade van de buurt door de speciale eenheden.

De vergelijking met Trump is op zijn beurt bij onze politici niet onopgemerkt gebleven. “België verdient beter”, aldus fractieleider Kristof Calvo (Groen)

Bron: The Wall Street Journal

Gesponsorde artikelen