Verkeersboeten.be lapt privacywet aan zijn laars: mogelijk om boetes van iemand anders op te zoeken

Verkeersboeten.be lapt privacywet aan zijn laars: mogelijk om boetes van iemand anders op te zoeken

We kunnen sinds deze zomer onze boetes voor snelheidsovertredingen betalen via verkeersboeten.be. Nu blijkt dat de site geregeld de privacywetgeving overtreedt. Zo is het mogelijk om de boete van iemand anders op te zoeken.

Verkeersboeten.be werd in juli geïntroduceerd als handig en modern betaalmiddel om voor je verkeersovertredingen op te draaien. Om toegang te krijgen tot de betaalmodule moet je enkel het pv-nummer, de datum van de overtreding en een controlecode tegen zoekrobots ingeven. Je kan betalen met Visa of Mastercard. Toen minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de website leven inblies, werd gesteld dat er minder fouten bij betalingen van boetes zouden gemaakt worden. Bij manuele overschrijvingen gebeurde dat wel vaker, met meer werk voor de politie als gevolg.

Maar deze automatisering heeft ook een keerzijde. Zo ontdekte het vakblad Verkeersspecialist dat het voor snelheidsduivels gemakkelijk is om na te gaan welke voertuigen geflitst zijn op hetzelfde moment als zij. Het pv-nummer, waarmee je inlogt, is namelijk gemakkelijk te manipuleren. Een willekeurig pv-nummer ziet er zo uit: ‘KG.88.K4.456.789/2014’. Wie het cijfer in het midden, hier ‘456.789’, lichtjes verandert, krijgt toegang tot een andere boete.

Nog steeds mogelijk

Tot 8 september was het zelfs mogelijk om de naam, de nummerplaat en het bedrag van de boete van een andere overtreder te zien. Toen werd de FOD Justitie getipt en werd het vakje met de naam verwijderd. Toch kan je tot vandaag nog steeds alle andere gegevens van pv’s opzoeken.

De Privacycommissie zegt dat de schuld bij de FOD Justitie ligt omdat het de verwerker van de gegevens is. De privacywet stelt immers dat verwerkers de vertrouwelijkheid en beveiliging van data moeten garanderen. “Bovendien heeft de FOD een voorbeeldfunctie als overheidsdienst”, zegt Caroline De Geest van de Privacycommissie in De Standaard. “Het gaat ook om gerechtelijke gegevens, wat extra gevoelige materie is.”

Gesponsorde artikelen