Left Right
scrollTop top

Verkiezingskoorts aan de Dijle: Tobback (sp.a) met N-VA in de clinch over ‘Leuven Vlaams’


Verkiezingskoorts aan de Dijle: Tobback (sp.a) met N-VA in de clinch over ‘Leuven Vlaams’

Leuvens burgemeester Louis Tobback (sp.a) en gemeenteraadslid Luc Ponsaerts (Open Vld) hebben op de persconferentie van het Leuvens schepencollege scherp uitgehaald naar N-VA Leuven. Zo vinden ze het niet kunnen dat de grootste oppositiepartij van de stad ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van ‘Leuven Vlaams’ pamfletten plaatste in het centrum met reclame voor N-VA naast de historische foto’s.

Louis Tobback (sp.a) had kritiek op het feit dat N-VA afgelopen weekend zonder toestemming op een twintigtal plaatsen in de binnenstad grote panelen neerzette naar aanleiding van de 50ste verjaardag van ‘Leuven Vlaams’. Dat was een studentenbeweging uit de jaren 60 die uiteindelijk leidde tot een splitsing van de universiteit in de Nederlandstalige KUL in Leuven en de Franstalige UCL in Louvain-la-Neuve. Op de panelen waren foto’s van protestacties uit die periode te zien met het opschrift “N-VA. De verandering werkt.”

“Vieze kiescampagne”

Er stond ook een paneel opgesteld op de Grote Markt in hartje Leuven. “Op die locatie geven we voor niemand toelating om partijpolitieke propaganda te komen maken”, zei Tobback daarover. “Hooguit voor initiatieven van organisaties als het Rode Kruis en Amnesty International. Deze handelswijze is overigens volledig in tegenspraak met de afspraken over het voeren van de verkiezingscampagne die recent gemaakt werden tussen de partijen die vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad. Het is een nieuw bewijs voor mijn overtuiging dat het in Leuven een vieze kiescampagne wordt.”

N-VA organiseerde zaterdag een herdenkingsdag rond ‘Leuven Vlaams’. In de voormiddag was er een rondleiding door Leuven en in de namiddag waren er toespraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever en de Leuvense N-VA-lijsttrekker Lorin Parys. De Wever stelde in zijn toespraak dat “’Leuven Vlaams’ en de mei 68-beweging de wortels zijn van het succes dat de N-VA weet te boeken.”

“Grootste gebeurtenis in laatste 50 jaar”

Parys reageerde in de kranten van Het Mediahuis op de kritiek van Tobback door te zeggen dat N-VA wél toestemming gekregen had van het stadsbestuur om de panelen in het straatbeeld te zetten: “Had Tobback de moeite genomen om de grootste historische gebeurtenis in zijn stad van de laatste 50 jaar te herdenken, dan hadden wij het niet moeten doen. Het is omdat de stad niets doet dat de N-VA-Leuven het initiatief genomen heeft.”

“Wij hebben op die manier zaterdag meer dan 1.000 mensen naar Leuven gehaald die allemaal van onze horeca en handel hebben geproefd en kennis hebben gemaakt met de geschiedenis van onze mooie stad. Ik heb de indruk dat het vooral de socialisten zijn die er een ‘vuile campagne’ van willen maken.”

Tobback: “Pure politieke propaganda”

Tobback blijft ontkennen dat N-VA toestemming had: “Wel hebben we in de nacht van woensdag op donderdag om 05.43 uur van N-VA-raadslid Frieda Aerts een mail gekregen met de vraag om de caravan waarmee zij, met toelating overigens, op de markten staat in de loop van zaterdag te plaatsen in De Beriotstraat.”

“Normaal zouden zij die toelating gekregen hebben, maar omdat het te laat was voor de politie om de nodige schikkingen te treffen is dat niet gebeurd. Voor het plaatsen van die 20 panelen is geen toelating gevraagd. Geen enkele politieke partij zou trouwens een toelating krijgen om panelen met pure politieke propaganda te plaatsen op de Grote Markt.”

Meer informatie over ‘Leuven Vlaams’:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…