Verkiezingsuitslag in Ninove blijft geldig ondanks onderzoek naar fraude

In Ninove zijn dinsdag zeven personen opgepakt in een onderzoek naar mogelijke verkiezingsfraude. Ze zouden gelinkt zijn aan burgemeester Guy D’haeseleer en diens partij Forza Ninove. Toch blijft de verkiezingsuitslag definitief, zegt Vlaams minister Hilde Crevits (cd&v). De termijn om bezwaar aan te tekenen is namelijk verlopen. Politieke gevolgen zijn echter niet uitgesloten.

Het federaal parket voert een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude bij de gemeenteraadsverkiezingen in Ninove. Daarbij zijn dinsdagmorgen zeven mensen opgepakt. Ze worden verdacht van valsheid in geschriften, het gebruik van valse documenten en inbreuken op de kieswetgeving. De meeste aandacht gaat naar de eerste aanklacht, waarvoor zware gevangenisstraffen kunnen volgen.

Volgens bronnen binnen het onderzoek hebben de arrestaties vooral betrekking op het onterecht gebruik van volmachten, een techniek waarbij kiezers hun stem overlaten aan iemand anders. De verdachten zouden banden hebben met Forza Ninove, de lokale partij van burgemeester Guy D’haeseleer, die bij de recente verkiezingen opnieuw een absolute meerderheid haalde.

Veel volmachtstemmen, maar uitslag blijft geldig

Opvallend: in Ninove werd 7,54 procent van de stemmen via volmacht uitgebracht, goed voor 1.618 stemmen. Dat ligt ver boven het Vlaamse gemiddelde en roept vragen op, zeker omdat Forza Ninove zijn meerderheid binnenhaalde met een verschil van slechts 100 stemmen.

Toch is het volgens Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits te laat om de verkiezingsuitslag aan te vechten. “De termijn om bezwaar in te dienen bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen is verstreken”, bevestigt ze aan persagentschap Belga. Daarmee is de uitslag definitief, ongeacht de resultaten van het gerechtelijk onderzoek.

Persoonlijke gevolgen voor verkozenen?

Hoewel de uitslag niet meer gewijzigd kan worden, sluit Crevits persoonlijke gevolgen voor verkozenen niet uit. Indien sommige verkozen politici veroordeeld worden voor fraude, kunnen zij hun politieke rechten verliezen. Dat betekent dat ze hun zetel moeten afstaan, maar die blijft wel bij hun partij. In dat geval schuift de eerstvolgende niet-verkozen kandidaat van Forza Ninove door naar de gemeenteraad.

Meer
Lees meer...