Verkoop aandelen SM Entertainment aan HYBE is rond

De overname van 14,8 procent van de aandelen van SM Entertainment door HYBE deed al heel wat stof opwaaien. Maar deze week liet HYBE weten dat de aankoop rond is. In het officiële statement reageerde Park Ji-won, de CEO van HYBE, ook kort op de video die de CFO van SM Entertainment eerder deelde.

HYBE is nu officieel de grootste aandeelhouder van SM Entertainment. Het label, waaronder onder andere BigHit Music (BTS en TXT), Pledis Entertainment (Seventeen) en Source Music (LE SSERAFIM) vallen, kocht 14,8 procent van de aandelen van SM Entertainment over van oprichter Lee Soo-man, die tot op heden de grooste aandeelhouder van het agentschap was.

Overname aandelen

De afgelopen weken was er veel te doen bij SM Entertainment. De bal ging aan het rollen toen nadat de co-CEO’s Lee Sung-soo (de neef van Lee Soo-man) en Tak Young-jun heel wat vernieuwingen aankondigden bij SM Entertainment onder de noemer SM 3.0. Enkele dagen later volgde het nieuws dat Kakao 9,5 procent van de aandelen van het agentschap zou overkopen. Daardoor zou Kakao de op één na grootste aandeelhouder worden van SM Entertainment, na oprichter Lee Soo-man, die 18,46 procent van de aandelen in z’n bezit had. 

Maar Lee Soo-man was niet gediend met die overname. Hij richtte het agentschap in 1989 op als producer en vreest dat Kakao de essentie van het bedrijf uit het oog zou verliezen. Kakao is namelijk een gigantische multinational in Korea met belangen in verschillende uiteenlopende sectoren. Daarom trok Lee al meteen naar de rechtbank om de overname van de aandelen aan te vechten. Maar nog enkele dagen later kwam er weer opvallend nieuws. HYBE, het label achter BTS, zou namelijk 14,8 procent van de aandelen van Lee Soo-man overkopen voor het bedrag van maar liefst 442,8 miljard won (327 miljoen euro). Daarmee zal het label meteen de grootste aandeelhouder worden. HYBE beloofde daarnaast ook dat het op termijn nog eens 25 procent van de aandelen zou kopen, waardoor het totaal op een kleine 40 procent komt.

Video SM Entertainment

Enkele dagen nadat HYBE liet weten dat het de aandelen van Lee Soo-man zou overkopen, deelde SM Entertainment een videostatement om de overname aan te vechten. In de video neemt CFO Cheol Hyuk-jang het woord. Hij is van mening dat de aankoop van de aandelen door HYBE grote en zelfs desastreuze gevolgen zou hebben voor de artiesten van SM Entertainment en bij uitbreiding zelfs de hele K-popwereld. Zo meent Cheol dat SM Entertainment niet meer onafhankelijk zal kunnen werken, terwijl HYBE dit wel beloofde. Ook meent hij dat de overname zal zorgen voor een monopoliepositie en dat de ticketprijzen voor concerten de hoogte in gejaagd zouden worden.

Maar al snel kwam er kritiek op de video van SM. Die kwam vooral van fans van de groepen van de sublabels van HYBE. Zij merkten op dat de concertprijzen die gebruikt werden in de video gemanipuleerd waren. Zo werden voor de groepen van HYBE de prijzen van een VIP-ticket genomen en voor de groepen van SM die van een standaardticket. Daardoor leek het alsof de prijzen van concerten van HYBE een stuk hoger lagen dan die van concerten van SM, terwijl ze eigenlijk exact even duur waren.

Statement HYBE

Maar de video kon niet baten, want Park Ji-won, de CEO van HYBE, deelde een lang statement waarin het laat weten dat de verkoop van de aandelen rond is. In het statement laat Park weten dat “SM een bedrijf zal worden met een transparant bestuur dat het belang van de aandeelhouders voorop zal stellen”. Verder deelt Park ook dat HYBE de SM 3.0-visie steunt en zelfs overeenkomsten ziet met hun eigen doelen bij HYBE. Daarnaast bevestigt hij ook dat SM Entertainment onafhankelijk zal kunnen blijven werken, net zoals dat het geval is bij de andere sublabels van HYBE. Verder in het statement stelt Park ook de fans van SM-artiesten gerust door te laten weten dat HYBE even veel respect heeft voor de artiesten van SM als voor de artiesten die al onder HYBE actief zijn.

Maar in het statement zit ook een korte reactie op de video van de CFO van SM Entertainment. “Het is een tijd van verandering voor onze beide bedrijven. We hopen dat de zakelijke kortetermijnbeslissingen of vooroordelen door sommige leiders niet langer voor verwarring en onzekerheid zouden zorgen. Ik hoop dat het management tot een verstandige en redelijke conclusie kan komen om ervoor te zorgen dat onze gedeelde visies en zakelijke plannen op dezelfde golflengte zitten.”

Meer
Lees meer...