Verkoop iPhone X blijft tegenvallen … is het toestel dan toch te duur?

Verkoop iPhone X blijft tegenvallen … is het toestel dan toch te duur?

Er blijven negatieve berichten naar buiten komen over de verkoopcijfers van de iPhone X, het paradepaardje van Apple. De hoop op een heropleving in het eerste kwartaal van 2018 blijkt onterecht en analisten stellen hun verwachtingen voor de rest van het jaar bij. Is Apple deze keer dan toch te ver gegaan en is 1.159 euro voor een smartphone echt té duur?

De iPhone X moest het toestel worden waarmee Apple zich opnieuw toonde als innovator. De smartphone werd dan ook heel grootst voorgesteld, maar al snel volgden alleen nog maar negatieve berichten.

Door productieproblemen liep het toptoestel vertraging op. De wachttijden liepen op een bepaald zelfs op tot anderhalve maand en ondertussen viel de verkoop van de iPhone 8 (Plus) tegen. Apple hoopte dat de iPhone X dat zou goedmaken, en de productie raakt juist op tijd op punt voor de feestdagen.

Geen beterschap in verkoopcijfers iPhone X

Maar ook toen bleef de stormloop voor het paradepaardje uit. Apple halveerde zelfs de productie van de iPhone X, maar had goede verwachtingen voor het begin van 2018.

Het bedrijf maakt nooit individuele verkoopcijfers per model bekend, maar analisten zien geen beterschap en voorspellen ook geen verandering later op het jaar. Een insider liet aan Longbow Research weten dat de bestellingen voor de eerste maanden lager uitvielen dan verwacht.

“Markt aanvaardt prijsstijgingen niet meer”

Financiële dienstverlener Nomura laat er geen twijfel over bestaan wat voor de slechte verkoopcijfers zorgt van de iPhone X. Apple staat niet bekend om zijn goedkope toestellen, maar ging met zijn toptoestel verder dan ooit te voren. Het goedkoopste model van 64GB kost bij ons 1.159 euro, voor 256GB betaal je 1.329 euro.

“De markt lijkt die jaarlijkse prijsstijgingen niet meer te tolereren”, zegt analist Jeffrey Kvaal. “De rekbaarheid van wat de consument aanvaardt, is eruit. Het is volgens ons geen toeval dat vooral hun duurste toestel slechte verkoopcijfers heeft.”

Nieuwe modellen goedkoper?

Maar er is ook positief nieuws voor Apple want de toekomst ziet er rooskleuriger uit. De iPhone X is namelijk zo duur omdat hij een OLED-scherm heeft. Dat zorgt onder andere voor meer kleurcontrasten maar heeft als nadeel dat het duur is, zeker omdat er momenteel maar één producent ter wereld is die voldoende zo’n schermen kan maken, namelijk grote concurrent Samsung.

Er zouden dit jaar drie nieuwe iPhones gelanceerd worden en de verwachting is dan ook dat Apple voor zijn nieuwe modellen blijft vasthouden aan de goedkopere lcd-schermen, toch als het gaat over de goedkopere types. Zo hoopt het bedrijf consumenten terug te winnen.

Gesponsorde artikelen