“Verkoop” van KV Oostende door Marc Coucke aan vriend Callant roept steeds meer vragen op

“Verkoop” van KV Oostende door Marc Coucke aan vriend Callant roept steeds meer vragen op

KV Oostende zou pas over vijf jaar écht verkocht worden, zo blijkt. En er zijn nog wel rare dingen aan de verkoop, die een voorwaarde is opdat Marc Coucke Anderlecht kan overnemen.

Gisteren nog raakte bekend dat Coucke een enorme schadeclaim van Perrigo, het Amerikaanse bedrijf dat Omega Pharma overnam, boven het hoofd hangt. Het gaat om maar liefst 1,9 miljard euro.

Nu blijken er toch serieus wat vragen te rijzen rond de “verkoop” van KV Oostende. Coucke moet die ploeg verkopen om Anderlecht te kunnen overnemen. Dat leek niet zo goed te lukken, maar op de uitreiking van de Gouden Schoen kondigde hij aan dat hij dat varkentje had gewassen.

Coucke had “verkocht” aan de West-Vlaamse verzekeringsmakelaar Peter Callant, een vriend. Die heeft niet slecht geboerd, maar waar hij de dertig miljoen euro zou halen om KV Oostende te kopen, is een raadsel.

Bankleningen

Coucke vroeg 15 miljoen euro voor de aandelen van KV Oostende, een bedrag dat ­Callant onmogelijk kon betalen. Het schema dat Coucke met ­Callant heeft afgesproken, gaat ervan uit dat die laatste de club over vijf jaar verkoopt. Dat overnamebedrag komt dan vervolgens in de portefeuille van Marc Coucke terecht.

Ook voor het geld dat Coucke nog te goed heeft van de kustploeg, is een ingenieuze oplossing bedacht, lezen we in Het Nieuwsblad. Coucke pompte via zijn vennootschappen Alychlo en ­Myleke 30 ­miljoen euro in de kustploeg. Op 31 december 2017 was nog sprake van 26,8 miljoen euro schulden van KVO aan Coucke.

De ploeg had op die datum wel nog zo’n 12,2 miljoen euro te goed van ­andere clubs voor uitgaande transfers. Dat betekent dus nog een huidige nettoschuld van 14,6 miljoen ­euro. Het plan is om die schulden te laten omzetten in bankleningen.

De vraag is maar of de banken bereid zijn om KVO de nodige bankleningen toe te kennen zonder stevige waarborg en onderpand van Coucke zelf.

Stadion blijft van Coucke

En dan is erg dit: het voetbalstadion, een investering van twintig miljoen euro, blijft eigendom van Coucke. Hij zal het voortaan verhuren aan KV Oostende voor 800.000 euro per jaar.

De vraag is maar of de Belgische Voetbalbond, of beter de licentiecommissie van de bond, gaat oordelen dat de hele constructie genoeg waarborgen biedt dat Coucke, als voorzitter van Anderlecht, geen vinger in de pap meer heeft bij KVO en dat er bijgevolg geen risico op competitievervalsing bestaat.

De voetbalbond kon gisteren ­alvast niet veel kwijt. “Dit is een dossier voor de licentiecommissie, en die communiceert alleen wanneer er beslissingen genomen zijn”, was het enige dat KBVB-woordvoerder Pierre Cornez kwijt kon of wou, meldt Het Nieuwsblad.

Gesponsorde artikelen