Verkoopcijfers PlayStation 4 dalen voor het eerst, wanneer komt de PlayStation 5?

Verkoopcijfers PlayStation 4 dalen voor het eerst, wanneer komt de PlayStation 5?

Voor het eerst sinds zijn lancering zijn de verkoopcijfers van de PlayStation 4 gedaald. Dat laat Sony weten bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers. Toch gaat het globaal genomen heel goed met de PlayStation-tak die 1,3 miljard euro operationele winst behaalde in het afgelopen boekjaar.

De PlayStation 4 is een legende onder de gameconsoles. De eerste exemplaren gingen al in november 2013 over de toonbank en tot nu blijft het een van de populairste spelcomputers op de markt. Al zijn de verkoopcijfers het afgelopen boekjaar voor het eerst gedaald.

PlayStation Plus

Tussen 1 april 2017 en 31 maart 2018 zijn er wereldwijd 19 miljoen consoles verkocht, dat is 1 miljoen minder dan in het boekjaar daarvoor. In totaal zijn er nu 79 miljoen PlayStation 4’s verkocht. Sony verwacht het komende jaar zo’n 16 miljoen exemplaren te verkopen waardoor de PS4 qua verkoopcijfers over de PS3 zou springen. Die voorloper ging 86 miljoen keer over de toonbank.

Financieel laat de PS-afdeling van Sony wel een grote stijging noteren. De omzet klom naar 14,4 miljard euro (17,8 procent meer dan vorig jaar) en de operationele winst was 1,3 miljoen euro. Een van de hoofdredenen daarvoor is PlayStation Plus, dat het aantal abonnees zag stijgen van 26,4 miljoen naar 34,2 miljoen.

Concurrentie van Xbox One en Nintendo Switch

Toch begint Sony meer concurrentie te voelen op de markt van spelconsoles. Onder andere de Xbox One toont zich als een waardig alternatief, al laten de verkoopcijfers dat nog niet echt zien.

Wie wel de wind in de zeilen heeft, is Nintendo. Hun Switch is nog maar een goed jaar op de markt en verkocht al 17,8 miljoen keer. Volgens de meeste voorspellingen zullen die verkoopcijfers niet direct stilvallen.

Wanneer komt de PlayStation 5 uit?

Dat alles zorgt ervoor dat gamers steeds meer uitkijken naar de komst van de PlayStation 5. Die stond normaal gepland voor 2020, maar recent doken enkele geruchten op dat de nieuwe console al eind 2018 op de markt zou komen.

Toch lijkt 2020 nog steeds de meest realistische voorspelling. Tot dan zullen de PlayStation-fans het moeten doen met de PlayStation 4 Pro, een verbeterde versie van de gewone PS4, die in november 2016 uitkwam.

Gesponsorde artikelen