Verkoudheid of griep: zo weet je het verschil

Verkoudheid of griep: zo weet je het verschil

Het is weer koud en dus duiken de verkoudheden en griepachtige toestanden weer overal op. Maar wat is het verschil tussen de griep en een verkoudheid? Wat zijn de symptomen van griep en wat van verkoudheid? Wij leggen het verschil even voor je uit.

Wat is griep?

Het verschil tussen griep en verkoudheid is natuurlijk dat griep veroorzaakt wordt door een griepvirus en een verkoudheid een bacterie is. Dat wil zeggen dat je een verkoudheid, net zoals griep trouwens, niet kan krijgen door in de kou te lopen. Je kan het wel krijgen van in de buurt te zijn van mensen die de bacterie of het virus wel al hebben.

Wat zijn de symptomen van griep en een verkoudheid

Het verschil tussen de symptomen van griep en die van een verkoudheid, zijn eigenlijk best duidelijk, als je weet waar je moet kijken. Cru gesteld, dat vertelde viroloog Marc Van Rast vorig jaar al aan onze redactie, zal je nooit twijfelen of je griep hebt of niet. Een verkoudheid manifesteert zich trager en de symptomen stapelen zich trager.

Tekenend voor griep is dat je een snel ziekteverloop hebt: in de loop van 24 uur voel je je plots afschuwelijk. Dat gaat van hoofdpijn tot spierpijn en inderdaad soms ook wat hoesten en keelpijn. Tot zover de verwarring met een verkoudheid. Maarwie plots ook hoge koorts begint te krijgen, heeft de griep aan zijn been.

iStock

Let op: ook een verkoudheid kan héél soms wat koorts veroorzaken, maar gaat het om een snelstijgende, blijvende koorts, dan heb je griep. De meeste volwassenen doen de verkoudheden dus zonder koorts. Daarnaast voel je je van de griep ook echt ellendig: een verkoudheid is meestal zeer vervelend, maar ook niet meer dan dat. Met je verkoudheid kan je gaan werken.

Heb je een vaccinatie nodig voor de griep?

Er is al veel verteld over het griepvaccin, zoals dat je er griep van krijgt, maar niets is minder waar. Dit jaar heeft het griepvaccin vier componenten. Je laat het, als je dat wil, best zetten rond november, nu is dus het ideale moment. Moet je het griepvaccin zetten? Het is niet strikt noodzakelijk, al is de kans wel groter dat je ‘m dan krijgt. Ook zonder vaccin kan je toch nog de griep krijgen.

Wie wel best een vaccin laat zetten, zijn de mensen die zwanger zijn, ouderen, mensen met een immunodeficiëncie, een longziekte (zoals astma) of andere chronische ziekte die op de longen kan slaan. Ook wie veel in contact komt met kleine kindjes, of iemand uit een risicogroep, kan zich best laten vaccineren. Het vaccin haal je gewoon bij je huisarts.

iStock

Gesponsorde artikelen