Een op vijf Belgische vrouwen werd ooit verkracht: Amnesty International eist meer maatregelen

20 procent van de Belgische vrouwen en 14 procent van de Belgische mannen werd ooit verkracht.
pixabay

20 procent van de Belgische vrouwen en 14 procent van de Belgische mannen werd ooit verkracht. Dat blijkt uit een peiling van Amnesty International waarover onder meer de VRT en de kranten van De Persgroep schrijven. De mensenrechtenorganisatie lanceert daarom een campagne om meer bewustzijn te creëren rond het probleem.

Pixabay

Amnesty International vindt dat de aanpak van seksueel geweld een prioriteit moet worden in ons land. Vorig jaar was in een conclusie van de Hoge Raad van de Justitie nog eenzelfde geluid te horen na hun onderzoek over de verkrachtingsmoord op Julie Van Espen. Zowel ontslagnemend federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) als Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA) lieten al weten de juridische strijd tegen seksueel geweld te willen opvoeren. Zo kwamen er meer zorgcentra voor slachtoffers bij.

Amnesty International juicht bovenstaande maatregelen toe, maar stelt nog verschillende eisen. Zo wil de mensenrechtenorganisatie ook een betere begeleiding van de politieagenten en meer sensibilisering, bijvoorbeeld op school. Amnesty International stelt deze eisen naar aanleiding van Internationale vrouwendag op zondag 8 maart.

Verontrustende cijfers

Pixabay

Amnesty International haalt aan dat het probleem nog steeds groot is in België. Uit hun nieuwe online bevraging bij 2.300 Belgen tussen de 15 en 75 jaar oud blijkt dat 20 procent van de vrouwen en 14 procent van de mannen zegt ooit verkracht geweest te zijn. Iedereen is het erover eens dat dat hoge percentages zijn. Ook werd 32 procent van de ondervraagde jongeren ooit ongewild betast op een publieke plaats. Bovendien blijken er in ons land nog heel wat vooroordelen in trek te zijn over seksueel geweld.

19 procent van de mannen vindt namelijk dat slachtoffers van seksueel geweld mee verantwoordelijk zijn als ze sexy kledij dragen. Ook zegt 40 procent van de mannen dat er geen sprake is van verkrachting als iemand niet expliciet weigert.

Hoge seponeringsgraad

Daarnaast vormt de hoge seponeringsgraad volgens Amnesty International een groot probleem. Zo werden tussen 2010 en 2017 53 procent van de zaken rond seksueel geweld geseponeerd. Dat gebeurde meestal omwille van te weinig bewijs, omdat het verhaal niet écht blijkt, of uit opportuniteitsredenen. Dat laatste betekent in de praktijk dat er te weinig onderzoekscapaciteit was omdat er een beperkte weerslag is op de maatschappij. Amnesty International stelt dat justitie voldoende middelen moet krijgen om dit soort zaken wel uit te spitten.

Gesponsorde artikelen