Verlaging terreurniveau: inkomen militairen naar omlaag

Verlaging terreurniveau: inkomen militairen naar omlaag

Heel wat militairen zijn opgelucht dat we in ons land van terreurniveau 3 naar 2 gezakt zijn, maar sommigen vrezen ook voor hun portefeuille. Nu er op risicoplaatsen en in de straten van grote steden niet meer constant militairen staan, dreigen sommigen onder hen tot 1.500 euro per maand te verliezen.

“Sinds de federale regering in januari 2015 beslist heeft om militairen in te zetten, hebben veel van onze collega’s het grootste deel van hun tijd door de straten van België gelopen in het kader van Operation Homeland”, zegt Dimitry Modaert, voorzitter van het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt, of de militaire vakbond, aan de Franstalige krant La Capitale.

“Ze hebben er geleefd alsof het om een buitenlandmissie ging: ze mochten ’s avonds niet naar huis, maar sliepen in luchthavens of in naburige kazernes. Daarom kregen ze een bonus voor het intensieve werk, die ongeveer gelijk was aan die van een operatie in Mali.”

Gemiddeld 3.000 euro minder

De jonge garde, die sinds 2015 bij Defensie werkt en die nooit een Belgisch leger zonder Operatie Homeland gekend heeft, zal het vanaf nu met gemiddeld 1.500 euro per maand moeten stellen. Er wordt dan ook verwacht dat sommige soldaten eieren voor hun geld zullen kiezen en een nieuwe job zullen zoeken.

Bovenop de hun basiswedde kregen militairen 80 euro extra bij gewapende inzet. Wel werden die mensen maar 2 weken per maand ingezet in een rotatiesysteem. In de meest uitzonderlijke gevallen was er dus sprake van zo’n 1.500 euro extra. Een mooi extraatje dat wegvalt dus.

Gesponsorde artikelen