Verlamde Ken over ‘Taboe’ met Philippe Geubels: “Humor werkt pijnstillend”

Verlamde Ken over ‘Taboe’ met Philippe Geubels: “Humor werkt pijnstillend”

In zijn debuutprogramma op Eén, Taboe, maakt Philippe Geubels integere portretten van kwetsbare mensen. Personen met een fysieke handicap bijvoorbeeld. Maar ook blinde en slechtziende mensen, ongeneeslijk zieken, holebi’s, zwaarlijvigen en personen met een psychische kwetsbaarheid. 

De komiek gaat met zijn gasten naar een vakantiehuisje aan zee en luistert naar hun verhaal. Maar uiteraard doet Philippe ook wat hij het beste kan: grappen maken. “Ik wil daarbij niet bruskeren of bewust de grenzen van humor opzoeken”, zegt Philippe. “Ik wil de mensen ook absoluut niet kwetsen, maar net hén laten lachen om hun situatie. Humor is een sterk en verbindend wapen en kan lucht brengen in gevoelige thema’s.”

Sofie Gheysens

In de eerste aflevering rond mensen met een fysieke beperking maken we kennis met Ken, Hendrik, Manon en Thibaut. Zij kampen met één van de meest zichtbare taboes in de reeks. Hun aandoening valt vaak erg op, waardoor ze vaak worden aangestaard of nagekeken

Hendrik (23) is geboren met dwerggroei en ziet vooral de reacties van mensen op zijn beperking als zijn zwaarste probleem. “Ik hou van muziekfestivals maar het is erg pijnlijk wanneer ik merk dat mensen ongevraagd en ongegeneerd selfies met mij maken. Dat is ronduit vernederend.”

Thibaut (30) viel enkele jaren geleden tijdens het slaapwandelen uit een raam van een hotel. Wonderwel overleefde hij de val maar hij verloor zijn rechter been. “Ik merk dat mensen echt niet weten hoe er mee om te gaan. Zelfs mijn beste vrienden soms niet. Daarom breek ik zelf meestal het ijs en maak er gewoon een goeie mop over. Een goeie liefst want ik heb er ook al veel slechte gehoord. Humor maakt mijn situatie bespreekbaar.”

Sofie Gheysens

Voor Ken (37) werkt humor vooral pijnstillend. Ken belandde als turnleraar met zijn nek op de stalen rand van een trampoline waardoor hij van zijn tenen tot aan zijn kin verlamd is geraakt. “Door mee te werken aan dit programma wil ik lotgenoten een hart onder de riem steken. Het is belangrijk om mensen met een handicap meer zichtbaar te maken.”

Manon (20) is de jongste van de groep. Anderhalf jaar geleden werd ze aangereden op haar brommer. Daardoor raakte de helft van haar lichaam verlamd en veranderde haar stem. Manon staat aan het begin van haar verwerkingsproces. Ze heeft veel moeite om haar beperking te accepteren maar door vaak om te gaan met lotgenoten, slaagt ze daar steeds beter in. Manon: “De week met Ken, Hendrik en Thibaut was heel leerrijk. We hadden diepe en soms emotionele gesprekken. Ik vond het inspirerend hoe de jongens omgaan met hun lot. Ze leerden me dat je nooit mag opgeven, dat het leven je opnieuw kan toelachen, dat je terug dromen kan waarmaken en dat het OK is om niet OK te zijn. Ik ben hen mega dankbaar.”

Hendrik sluit zich volledig aan bij Manon: “Door de andere deelnemers leerde ik beter relativeren. Het zijn mijn helden geworden. Veel mensen kunnen iets leren van hoe zij in het leven staan.”

Sofie Gheysens

Wie een fysieke beperking heeft, merkt dat er vaker over dan mét hen gepraat wordt. Philippe Geubels: “Het programma is in de eerste plaats entertainment maar ik hoop ook dat de kijker er iets van bijleert. Ik hoorde bijvoorbeeld dat mensen vooral praten met de begeleider van personen in een rolstoel in plaats van met de persoon met een handicap zelf. Om dit aan de kaak te stellen hebben we lang naar een goeie grap gezocht.”

Voor Phillipe was dit programma een bijzonder intense ervaring: “De mensen die ik op dit avontuur heb leren kennen, hebben mijn blik enorm verruimd. Ik leerde ook veel van de deelnemers. Nu begrijp ik bijvoorbeeld dat het woord gehandicapten voor personen met een handicap niet neutraal is. Dat was voor mij nieuw. Ik vond dat een gewoon woord. Het valt me nu ook op dat je maar weinig personen met een handicap op TV ziet. En als je ze ziet gaat het alleen over hun handicap zelf. Dat is jammer. Van Gils en Gasten zou toch perfect door iemand in een rolstoel kunnen gepresenteerd worden?”

Taboe is er elke zondagavond om 20.30 uur op Eén.

Gesponsorde artikelen