Verliezen Anderlecht en Oostende hun licentie door Marc Coucke? Supporters trekken naar de rechtbank

Verliezen Anderlecht en Oostende hun licentie door Marc Coucke? Supporters trekken naar de rechtbank

Vier voetbalsupporters, vertegenwoordigd door een Luikse advocaat, hebben een bom gelegd onder het Belgisch voetbal. Ze trekken naar de rechtbank om de licentie van RSC Anderlecht en KV Oostende nietig te laten verklaren. Volgens hen heeft Marc Coucke bij beide clubs nog sportieve en economische invloed en is er dus sprake van competitievervalsing. De beschuldigingen richting de nieuwe eigenaar van Anderlecht zijn heel zwaar.

Het kortgeding bij de Rechtbank van eerste aanleg in Brussel wordt aangespannen door het Luikse advocatenkantoor BLS. Avocats. Zij vertegenwoordigen, volgens een persbericht, vier voetbalsupporters van een andere club uit de eerste klasse A. Newsmonkey contacteerde het advocatenkantoor maar die wilden niet zeggen uit welke hoek het kortgeding komt.

De advocaat wijst erop dat het toekennen van licenties aan voetbalclubs RSC Anderlecht en KV Oostende de integriteit van het Belgisch voetbal ernstig beschadigt. Ze wijzen daarbij vooral Marc Coucke aan als schuldige.

Overname Anderlecht en ‘verkoop’ Oostende

De flamboyante zakenman kocht in december vorig jaar verrassend RSC Anderlecht en is er sinds enige tijd naast eigenaar ook voorzitter. Al van bij de overname werd gevreesd voor de licentie van zowel Oostende als Anderlecht.

Coucke was namelijk eigenaar van beide clubs en het zag er niet naar uit dat hij Oostende, met schulden en een hoge vraagprijs, snel verkocht zou krijgen. Toch kwam onverwachts hulp van goede vriend Peter Gallant die de kustploeg zou overkopen.

Coucke heeft als eigenaar invloed bij Anderlecht én Oostende

Al snel kwamen uit verschillende hoeken vragen over de beperkte financiële middelen die de verzekeringsmakelaar maar heeft. Later bleek dat Coucke voor dat probleem een vreemde constructie had bedacht waarbij de club eigenlijk maar binnen vijf jaar zou verkocht worden. Bij Anderlecht is Coucke, zoals geweten, de nieuwe eigenaar, en ook bij Oostende is hij de facto nog 5 jaar eigenaar.

Volgens advocaat Laurent Stas de Richelle is het dus duidelijk dat Marc Coucke zowel bij KV Oostende als RSC Anderlecht invloed heeft op het sportieve en financiële beleid van de clubs. Er zijn door de Coucke, de betrokken clubs, de Belgische voetbalbond KBVB en de Pro League nooit documenten getoond die het tegendeel bewijzen. Alles daarover is gebeurd “op verklaring van eer” van Marc Coucke himself en zijn vriend Peter Gallant.

Licentie van Anderlecht en Oostende intrekken

Daarom eisen de aanklagers dan ook dat alle documenten in het dossier openbaar gemaakt worden. Zonder deze informatie is het volgens hen duidelijk dat Marc Coucke met zijn twee clubs er voor dat het Belgisch voetbal alle geloofwaardigheid verliest. Een dergelijk belangenconflict is door de KBVB dan ook verboden en kan ervoor zorgen dat de clubs moeten degraderen en hun licentie verliezen.

De aanklacht vraagt dan ook dat de rechtbank beslist om de licentie van zowel KV Oostende als RSC Anderlecht in te trekken en de verkoop van KV Oostende ongeldig te verklaren. Daarnaast wordt er ook een schadevergoeding gevraag tenzij de betrokken partijen toch nog alle documenten openbaar maken en die het tegendeel bewijzen.

Gesponsorde artikelen