Verloren stomme film ‘The First Degree’ na bijna 100 jaar teruggevonden

filmcamera

Eind juni dit jaar ontdekten medewerkers van de Chicago Film Archives de film The First Degree uit 1923, geregisseerd door Edward Sedgwick. Ze vonden de film tussen een collectie van gesponsorde filmen uit Illinois, Amerika. Zelfs na deze lange periode heeft de film maar een paar kleine beschadigingen opgelopen.

Dit is niet de enige film die vermist is. Ongeveer 75 procent van Amerikaanse stomme films uit 1912 tot 1929 zijn nog steeds vermist, goed voor zo’n 7.200 films.

Verhaallijn

The First Degree is een stomme film dat gaat over Sam, een schaapherder (die voeger bankier en politicus was), die wordt afgeperst door zijn halfbroer. De halfbroer, Will, was jaloers op Sam omdat ze beiden verliefd waren op dezelfde vrouw, Mary. Frank Mayo vertolkt de rol van schaapherder Sam, Philo McCullough speelt de rol van Will en Sylvia Breamer kruipt in de huid van Mary.

De film behoorde tot The Laemmle Nine, dit zijn negen films gemaakt tussen Kerstmis 1922 en 19 februari 1923. Naast The First Degree zijn ook A Dangerous Game, The Flaming Hour, The Ghost Patrol, Kindled Courage, The Scarlet Car, The Power Of a Lie, The Love Letter en The Gentleman from America deel van deze collectie.

Reviews

Nadat The First Degree uitkwam in februari 1923 kreeg het zeer goede reviews van onder andere Variety en Exhibitor’s Trade Review. De positieve reacties kwamen vooral op de regie van Sedgwick, maar ook op de acteerprestatie van Frank Mayo.

Maar waarom is deze vondst nu belangrijk? Volgens de Chicago Film Archives zal deze film een belangrijke bijdrage hebben om het melodramatische genre meer te begrijpen. The First Degree is een landelijk melodrama met een mannelijk publiek. Dit is te zien in de esthetische keuzes en de verhaallijn.

De werknemers van de Chicago Film Archives zijn erin geslaagd de film te digitaliseren, maar voorlopig is deze nog niet toegankelijk voor het publiek.

Gesponsorde artikelen