Een verloren voorwerp gevonden? Hou rekening met deze nieuwe regels

Er is een nieuwe wet van kracht wanneer je een verloren voorwerp vindt. De nieuwe regels vervangen die uit 1975. De persoon die eigenaar is van het verloren voorwerp wordt dankzij de aangepaste regelgeving beter beschermd.

Je weet het misschien niet, maar wanneer je een verloren voorwerp vindt, moet je je aan bepaalde regels houden. Die regels dateren uit 1975 en hebben in september een update gekregen.

Vijf jaar

Volgens de nieuwe regels ben je nog tot vijf jaar eigenaar van een voorwerp als je het verliest. Tot voor kort was dat slechts zes maanden. Je moet wel kunnen aantonen dat je de rechtmatige eigenaar bent, door bijvoorbeeld een aankoopbewijs voor te leggen.

Wie een verloren voorwerp vindt, is dan weer verplicht om binnen de zeven dagen een aangifte te doen bij de gemeente. Ook dat is een aanpassing van de oude regels. Vroeger gold die verplichting enkel voor voorwerpen gevonden in een publieke ruimte. Nu moet je dat ook doen voor voorwerpen gevonden op je privédomein. “Als je dus pakweg een smartphone in je voortuin aantreft, dan ben je nu ook verplicht om hiervan aangifte te doen”, zei Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) afgelopen weekend aan Het Nieuwsblad.

De gemeente houdt een register bij

Volgens de huidige wet moeten de gemeenten een register bijhouden van de verloren voorwerpen. “Heel wat gemeenten doen tal van inspanningen om de rechtmatige eigenaars te bereiken via sociale media”, aldus Debast. Dat wordt onder meer gedaan met behulp van de Facebookpagina’s van de politiezones.

De nieuwe wet heeft ook een impact op de opslagruimtes. De gemeenten moeten nu eenmaal de voorwerpen langer bijhouden alvorens ze er iets mee kunnen doen. Doorgaans worden de verloren voorwerpen na zes maanden door de gemeente gebruikt, verkocht, weggeschonken of vernietigd. Indien de gemeente binnen de vijf jaar het voorwerp van de hand doet, kan de eigenaar alsnog de opbrengsten van de verkoop claimen.

(lp)

Meer
Lees meer...