Left Right
scrollTop top

Vermiste burgemeester van Seoul dood teruggevonden, dag na klachten over seksuele intimidatie


Park-Won-soon-Seoul
© Park Won-soon – Bron: Isopix

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul is de politie de hele dag op zoek geweest naar de burgemeester Park Won-soon. Die meldde zich vanmorgen ziek op zijn werk en is sindsdien verdwenen. Volgens zijn dochter liet hij een onrustwekkend bericht achter. Later op de dag is Park dood teruggevonden in de heuvelachtige regio rond Seoul.

De 64-jarige Park Won-soon was door zijn dochter vermist opgegeven. De burgemeester van Seoul had zich ziek gemeld op het stadhuis en al zijn afspraken laten annuleren. Volgens zijn dochter had Park, toen hij zijn huis verliet, een boodschap achtergelaten die leek op een testament. Dat meldt Yonhap, het nationale persbureau, op basis van anonieme bronnen bij de politie.

Zuid-Korea Seoul Park Won-soon
De politie zoekt met man en macht naar Park Won-soon, de burgemeester van Seoul – Bron: epa

Toen Park na vijf uur nog niet terug thuis was, heeft zijn dochter de politie gebeld. Meteen is een zoekactie op poten gezet met bijna 600 agenten, speurhonden en drones. Er werd gezocht in het noorden van de stad Seoul omdat daar voor het laatste een gsm-signaal van de Park Won-soon is ontvangen.

Seksuele intimidatie

De reden voor de verdwijning en dood van Park Won-soon is nog niet bekend. Volgens twee Koreaanse tv-zenders zou een secretaresse van het bureau van de burgemeester gisteren naar de politie zijn gestapt voor seksuele intimidatie. Park zou haar sinds 2017 ongewenst hebben aangeraakt.

Volgens de zender SBS zouden meerdere andere vrouwelijke medewerkers ook zijn lastgevallen door hem. Die berichten zijn wel nog niet bevestigt door de politie of de stadsdiensten van Seoul.

Derde termijn als burgemeester

Park Won-soon is al sinds 2011 burgemeester van Seoul. In 2018 raakte hij verkozen voor een derde termijn, als eerste burgemeester ooit van de hoofdstad van Zuid-Korea. Hij haalde het toen ruim voor zijn conservatieve tegenstanders. Park was in Seoul zeer populair en is een van de belangrijkste progressieve leiders van het land. Hij werd zelfs genoemd als mogelijke opvolger van partijgenoot en president Moon Jae-in in 2022.

In 2016 en 2017 een van de felste critici tegen de toenmalige corrupte president Park Geun-hye. Die beweging lokte toen massale volksbetogingen uit en leidde tot het afzetten en de veroordeling van de president. Ook tijdens de coronacrisis kreeg Park complimenten voor zijn snelle optreden waardoor Seoul zo goed als gevrijwaard bleef van het virus.

Mensenrechtenactivist

Voor hij burgemeester werd, was Park Won-soon een mensenrechtenactivist en -advocaat. Hij richtte heel wat invloedrijke burgerrechtengroepen op. Als advocaat won Park verschillende belangrijke zaken, waaronder de eerste veroordeling van Zuid-Korea voor seksuele intimidatie.

Hij was ook lid van de Truth and Reconciliation Commission in Zuid-Korea. Die onderzocht allerhande misdaden die de Zuid-Koreaanse geschiedenis hebben getekend tussen 1910 en 1993. Daarbij voerde Park campagne voor de rechten van zogenaamde troostvrouwen, Koreaanse seksslaven die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden verleid of gedwongen om in bordelen te werken voor het Japanse leger.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810