“Vernederend”, “giftig” en “vals”: Renée Zellwegers straffe antwoord op bodyshaming gaat viraal 

“Vernederend”, “giftig” en “vals”: Renée Zellwegers straffe antwoord op bodyshaming gaat viraal 

Renée Zellweger, vooral bekend van haar rol als Bridget Jones, rekent in een straffe open brief op de Amerikaanse nieuwssite Huffington Post voor eens en voor altijd af met de geruchten over plastische chirurgie. Sinds ze in oktober 2014 de wereld met verstomming sloeg door de transformatie van haar uiterlijk, kwam daar maar geen einde aan. Omdat “zwijgen” voor de roddelpers verdacht is, noemt ze de “wreedheid, obsceniteit en vernedering” nu bij naam.

Sinds haar verschijning op de Hollywood Awards in oktober 2014 draait de roddelpers overuren wat het uiterlijk van Renée Zellweger (47) betreft. Vergeet de herinnering aan Bridget Jones, want de de vrouw die toen op de rode loper verscheen, leek iemand totaal anders. De hele wereld, met de roddelpers voorop, dacht namelijk dat ze “iets aan haar ogen had laten doen”.

Ze maakte toen komaf met de roddel door de korte, maar krachtige boodschap: “Ik ben blij dat iedereen vindt dat ik er anders uitzie. Ik leid nu een ander, gelukkiger leven en ik ben blij dat je dat kunt zien. Ik ben gezond.” Toch hield het daar niet bij op, de roddels bleven haar hardnekkig achtervolgen. De geruchten over haar transformatie zijn volgens haar “het zoveelste verhaal op de grote mesthoop die elke dag door de roddelpers wordt opgehoogd en gevoed wordt door mensen die een vorm van laffe wreedheid uitoefenen vanop hun anonieme spreekgestoelte op het internet.”

Mesthoop

Twee jaar later is het zo erg geworden, dat Renée Zellweger in de open brief We Can Do Better op de Amerikaanse nieuwssite Huffington Post opnieuw afrekent met de roddelpers. Naar eigen zeggen omdat ze door haar keuze voor “stilte” door de roddelpers als “verdacht” werd beschouwd. “Dit internetverhaaltje is een veronderstelde waarheid geworden, terwijl mijn leven gekaapt wordt door mensen die profiteren van een zelfverzonnen schandaaltje.”

In de plaats van de korte, bondige reactie in 2014 gaat ze in deze open brief naar de diepte en neemt ze geen enkel blad voor de mond. Daarbij doet ze uit de doeken dat de kritiek dat ze door haar transformatie niet meer op haar beroemde personage Bridget Jones lijkt het minste van haar zorgen is. “Ik schrijf dit niet omdat ik publiekelijk gepest word of omdat de waarde van mijn arbeid in vraag wordt gesteld door iemand die denkt mij te mogen veroordelen omdat ik niet langer beantwoord aan de fysieke kenmerken van een fictief personage dat zestien jaar geleden is ontstaan. Ik schrijf ook niet omdat ik geloof dat het een individueel recht is om beslissingen te nemen over je lichaam zonder die te moeten verantwoorden.”

Bodyshaming

Alle theorieën over plastische chirurgie doet Zellweger af als roddels. Volgens haar heeft de wereld zich bovendien niet te moeien met hoe haar lichaam eruitziet. Toch besluit ze dit keer in detail te treden om zo de geruchten voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen. “Niet dat iemand er zaken mee heeft, maar ik heb niets aan mijn ogen laten doen. Het feit is van geen enkel belang, maar het feit dat de mogelijkheid onderwerp van gesprek was bij ernstige journalisten en een wijdverspreid gespreksonderwerp was, toont aan hoe nieuws met entertainment wordt verward en hoezeer onze samenleving gefixeerd is op het uiterlijk.”

Haar echte reden om de pers het vuur aan de schenen te leggen is dan ook de wijdverspreide bodyshaming, want “het is geen geheim dat de waarde van een vrouw historisch gemeten wordt door haar verschijning”, gaat ze verder. “Te dun, te dik, dijen met cellulitis, een facelift, kaalheid, dikke buik, lelijke schoenen, lelijke boeten, lelijke handen, lelijke lach, lelijke jurk: we vullen er krantenkoppen mee en vinden blijkbaar dat dàt de parameters zijn om de waarde van een mens te bepalen. Die boodschap is schadelijk voor jongere generaties en kneedbare geesten.”

Zonlicht

Zellweger maakt er een punt van dat zo’n “vernederende verhaaltjes in de roddelbladen, giftige beoordelingen en valse informatie” hun sporen nalaten. “Het neemt het zonlicht weg van de verhalen die er wel toe doen. Wat als we die verzonnen verhaaltjes en misvattingen in een bokaal zouden stoppen en onszelf eens afvragen waarom we zo graag getuige zijn van mensen die vernederd worden door aanvallen op hun uiterlijk? Misschien kunnen we eens praten over de uitdagingen die er écht toe doen en ons afvragen hoe het beter kan.”

Hier kan je de originele brief lezen.

Gesponsorde artikelen