Veroordeelde Amerikaanse pedofielen moeten paspoort inleveren voor extra aantekening

Veroordeelde Amerikaanse pedofielen moeten paspoort inleveren voor extra aantekening

Amerikanen, die veroordeeld zijn voor kindermisbruik, krijgen vanaf nu een aantekening in hun paspoort. Zo komt er een zin over hun gepleegde misdrijf op de laatste bladzijde van hun identiteitsbewijs. De Amerikaanse overheid wil zo naar eigen zeggen voorkomen dat de veroordeelden in de toekomst nog zedenfeiten kunnen plegen.

Veroordeelde Amerikaanse pedofielen krijgen daar een aantekening van in hun paspoort. Dat schrijft de Amerikaanse krant New York Times. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken stelde de wet dinsdag officieel in werking. Het hoopt daarmee kinderen en anderen te beschermen tegen misbruik en uitbuiting. Ook wil men naar eigen zeggen de mensenhandel en sekstoerisme terugdringen.

Enkele mensenrechtenorganisaties hebben felle kritiek op de wet. De activisten wijzen er vooral op dat de stap nu veel kleiner is om voor een andere bevolkingsgroep een gelijkaardige regel in te voeren. “Gezien het huidige politieke klimaat zou het zomaar kunnen dat ook moslims in de toekomst een aantekening in hun paspoort krijgen”, klinkt het.

Paspoort afgeven

Ook wordt er gevreesd dat mensen, die een relatief lichte misdaad gepleegd hebben, zo’n aantekening krijgen. In de VS kan je zelfs voor seksueel misbruik veroordeeld worden als je zelf nog minderjarig bent. Zo zijn er bijvoorbeeld Amerikaanse tieners met een strafblad omdat ze naaktfoto’s naar leeftijdsgenoten stuurden.

Binnenkort gaat het Amerikaans ministerie van Veiligheid de namen en gegevens van veroordeelden doorsturen naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. De delinquenten in kwestie zullen een brief krijgen met de opdracht om hun paspoort in te leveren. Als de extra notitie gemaakt is, krijgen ze hun identiteitsbewijs terug.

De aantekening komt enkel in paspoorten te staan, op identiteitskaarten is niet genoeg plaats. Het is nog niet geweten hoeveel mensen door de maatregel getroffen zullen worden.

Gesponsorde artikelen