Veroordeling van Brendan Dassey, neef van hoofdverdachte uit ‘Making a Murderer’, is ongeldig verklaard

Veroordeling van Brendan Dassey, neef van hoofdverdachte uit ‘Making a Murderer’, is ongeldig verklaard

Brendan Dassey, de neef van hoofdverdachte Steven Avery uit de populaire Netflix-documentaire ‘Making a Murderer’, maakt kans om binnenkort de gevangenis te mogen verlaten. In 2007 is hij samen met zijn oom Avery veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor de moord op Teresa Halbach. Maar een federale rechter heeft Dassey’s veroordeling nu ongeldig verklaard. De Officier van Justitie heeft 90 dagen om de zaak opnieuw voor de rechter te brengen en anders wordt Dassey vrijgelaten. 

Brendan Dassey is in 2007 veroordeeld wegens medeplichtigheid – samen met zijn oom en hoofdverdachte Steven Avery uit de Netflix-documentaire ‘Making a Murderer’ – aan de moord op fotografe Teresa Halbach in 2005. De jongen, die 16 was toen de vermeende misdaad zou hebben plaatsgevonden, heeft dat ook bekend, maar volgens een federale rechter uit de Amerikaanse stad Milwaukee is die bekentenis onvrijwillig gebeurd, onder invloed van een valse belofte van de ondervragers.

Minderjarig en verstandelijk beperkt

Daarbij optellende dat hij minderjarig was ten tijde van de ondervraging en het feit dat Dassey verstandelijk beperkt is, maakt zijn bekentenis onbruikbaar, zo stelt de rechter, en dus wordt zijn veroordeling ongedaan gemaakt. De Officier van Justitie heeft 90 dagen om de zaak opnieuw voor de rechter te brengen en anders moet Brendan Dassey worden vrijgelaten.

De serie van Netflix uit december 2015 over de moordzaak deed veel stof opwaaien. In de documentaire wordt de legitimiteit van beide veroordelingen in twijfel getrokken. Momenteel wordt naarstig gewerkt aan een tweede seizoen van Making A Murderer.

Bron: NOS.nl

Gesponsorde artikelen