Verpakkingsloze winkels en een gedeelde boormachine: op Nextlab ontdek je Belgische innovatie

Verpakkingsloze winkels en een gedeelde boormachine: op Nextlab ontdek je Belgische innovatie

Soms ook ’t gevoel dat we in België een beetje achterlopen op innovatiegebied? Onzin, zeggen ze bij Nextlab, een project van Groen. De Belgische start-up-scène is jong, duurzaam en onderbelicht. Dus kan het grote publiek een twintigtal startups bekijken, beoordelen en helpen, dit weekend in Mechelen. Een verpakkingsloze winkel is maar één idee.

We hebben in België een pak goede ideeën, zeker als het op duurzaamheid aankomt, maar hoe kan je die nieuwe bedrijfjes steunen als je niet weet dat ze bestaan. En voor de start-ups zelf: feedback en hulp krijgen, dat gebeurt niet zomaar: expertise vinden in je eigen kleine hive is cool, maar je kan het natuurlijk ook gewoon aan je doelpubliek vragen. Enter: Nextlab, op Next dit weekend. Voor wie graag een zegje heeft in de toekomst.

“Nextlab is opgedeeld in vier zones”, zegt Eefje Cottenier van vzw De Stuyverij, dat onder andere de doorstart gaf aan de mobiele sociale keuken Quatre-Car, aan newsmonkey. “De Publieke Ruimte, zij werken rond duurzaamheid en wonen, Café, zij zijn bezig met het sociale en duurzame aspect, School, dat zich over talent buigt, en Winkel, waar ze consumeren in de toekomst onder de loep nemen.” In elk van die zones zitten een vijftal innovatoren, die je kan helpen én bevragen tijdens Nextlab.

Vier zones, vier innovatiepoules

“De innovatoren zijn op zoek naar specifieke dingen, en het publiek kan die hulp bieden. Je wordt aan een innovator gematcht aan de hand van workshops en zo ontdek je ook de innovaties in alle gebieden. Zo is er Ohne, de verpakkingsloze winkel, die je in het begin van je tocht ballast geeft, die je dan in de andere Winkel-stukken kwijt kan.” Sommige van die start-ups zitten nog in de denk- en experimenteerfase en zijn vooral op zoek naar feedback.

Een andere, zoals Madenearby, wil graag uitdokteren of er een markt is voor hun app om lokale handelaars en producenten in kaart te brengen en zo lokaal shoppen te stimuleren. Klinkt allemaal goed, maar ’t gaat niet allemaal om nieuwe producten. Naast het labo is er ook nog een lezingen- en debatreeks aan Next gekoppeld, waar je onder andere Green Party leider Jill Stein aan het werk kan zien.

Peerby, uw deelboormachine

Maar ook daar staat innovatie centraal. Ook Daan Weddepohl, oprichter van Peerby, komt namelijk spreken. Bij hen kan je terecht voor ’t delen van je zwaardere apparaten. Denk maar aan een boormachine. Want waarom zou je een boormachine kopen die je maar één keer nodig hebt als je achterburen er misschien ééntje liggen hebben? De deeleconomie, ’t is maar één van de dingen waar ze over discussiëren op Next, deze zaterdag in het Mechelse Lamot congrescentrum.

Gesponsorde artikelen