Weyts (N-VA) wil verplichte toelatingsproef voor alle richtingen in het hoger onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil een verplichte toelatingsproef voor alle opleidingen in het hoger onderwijs invoeren. Als het van Weyts afhangt, krijgen de resultaten van die proef bindende gevolgen. Het zou niet meteen om uitsluiting gaan, maar wel om remediëring en bijscholing. Sp.a en CD&V laten weten tegen te zijn en ook KU Leuven-rector Sels stelt zich vragen bij zo’n toelatingsproef.

Wie zich na de middelbare school in Vlaanderen voor het hoger onderwijs wil inschrijven, stuit anno 2020 al op heel wat instap-, ijkings- en toelatingsproeven. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft in de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement gezegd dat hij toelatingsproeven wil invoeren voor het hele hoger onderwijs en voor alle opleidingen. Dat melden de Mediahuis-kranten.

Bindende gevolgen

pixabay

Weyts wil dat er aan die toelatingsproeven bindende gevolgen worden verbonden. De minister denkt niet aan een algemene toelatingsproef, zoals nu bij de geneeskunde-opleidingen het geval is. Wie voor een toelatingsproef zakt, zou niet meteen uitgesloten worden van de opleiding in kwestie.

Met “bindende gevolgen” doelt Weyts in eerste instantie op verplichte remediëring en bijscholing. De tekortkomingen van de student moeten dan “geremedieerd worden”. Dat zou “minstens in het eerste jaar” gebeuren.

Tegenstand

De Vlaamse Vereniging van Studenten uitte al bezorgdheid over de haalbaarheid van de plannen van Weyts. Sp.a en CD&V vrezen dat die proeven wel degelijk voor uitsluiting zullen zorgen. Sp.a vreest ook dat de diversiteit onder de proef zal lijden. Verder vraagt KU Leuven-rector Sels zich af of de proef wel zal meten wat ze moet meten.

Gesponsorde artikelen