Verrassende cijfers: vrouwen drinken nu wereldwijd evenveel alcohol als mannen

Verrassende cijfers: vrouwen drinken nu wereldwijd evenveel alcohol als mannen

Vrouwen hebben mannen bijgebeend als het gaat over alcoholgebruik en -misbruik. Een grote wereldwijde studie toont namelijk dat ze vandaag bijna evenveel alcohol drinken als mannen. Daar zijn verschillende redenen voor.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) onderhandelt deze week met andere partijen over een plan om het alcoholmisbruik in Belgiƫ te beperken. Daar wordt best niet alleen gedacht aan mannen, maar ook aan vrouwen. Die gebruiken namelijk bijna evenveel alcohol als mannen. Jonge vrouwen drinken zelfs vaak meer dan mannen.

De studie werd uitgevoerd door de Universiteit van New South Wales in Australiƫ. Ze onderzochten 68 andere studies over drankgebruik tussen 1891 en 2014 en vonden een duidelijke verandering. Aan het begin van de twintigste eeuw waren er dubbel zoveel mannen die dronken en zelfs drie keer zoveel mannen met alcoholproblemen. Vrouwen hebben die cijfers de laatste jaren volledig gelijk getrokken.

Meerdere redenen

De studie ziet daarvoor meerdere redenen. Alcoholproducenten richten zich steeds meer op vrouwen. Ze gebruiken vrouwen in hun reclames en maken speciale, vaak zoetere drankjes. Zo ging Baileys in 2010 een samenwerking aan met het populaire tv-programma Desperate Housewives.

Alcohol is ook nog altijd heel makkelijk te koop in supermarkten. Daardoor drinken steeds meer vrouwen thuis. Niemand kijkt nog op van enkele onschuldige glazen wijn per dag of van vrouwen die, voor ze ergens naartoe gaan, thuis al enkele glaasjes drinken.

Schadelijker voor vrouwen

Toch is alcohol nog altijd heel ongezond. “Alcohol is voor veel vrouwen een gewoonte geworden, zelfs al hebben ze er eigenlijk geen zin in”, zegt Emily Robinson, verantwoordelijke voor preventiecampagnes tegen alcohol in het Verenigd Koninkrijk aan The Guardian.

Er wordt nog altijd aangeraden aan vrouwen om niet meer dan 14 drankjes per week te drinken. Alcohol is namelijk schadelijker voor vrouwen dan voor mannen. “Ze staan er niet bij stil hoe snel ze te veel drinken. De problemen komen natuurlijk ook vaak maar later.”

Gesponsorde artikelen