Verrassing in Mijn Pop-uprestaurant: hoe wanhopige Gillian en Caroline bijna opgaven (maar niet mogen)

Verrassing in Mijn Pop-uprestaurant: hoe wanhopige Gillian en Caroline bijna opgaven (maar niet mogen)

Het is een vreemd seizoen van Mijn Pop-uprestaurant aan het worden. Nadat de jury onlangs woedend wegliep uit Genk omdat beide pop-ups – en dan vooral die Myrthe en Giordano – gewoon te slecht zijn, dachten Gillian en Caroline plots aan opgeven. Meer zelfs, beide dames leken hun beslissing al te hebben genomen tot Sergio Herman en Gert Verhulst met spoed naar Antwerpen werden gestuurd. We zagen plots veel gelijkenissen met een ander duo van enkele jaren geleden.

Heel wat kandidaat-deelnemers zouden maar wat graag in de schoenen van Gillian en Caroline staan en hun eigen pop-up in Antwerpen bezitten. Als het concept niet zo cruciaal was geweest, stonden er misschien al invallers klaar om beide dames te vervangen. Maar nu is het wat lastig om plots met een eigen concept in een reeds gebouwde pop-up te starten. Of nieuwe deelnemers zouden de droom van Gillian en Caroline volledig moeten overnemen en verderzetten, maar ook dat is niet eenvoudig.

We zijn er vrij zeker van dat het bij de programmamakers even groot alarm was toen ze zagen wat er zich in Antwerpen afspeelde. Mochten Gillian en Caroline echt beslist hebben om te stoppen, dan zou het hele vernieuwde schema van de wedstrijd plots een puinhoop zijn. En dat op het moment dat de broers Boxy het land afreizen om de eerste pop-ups voor sluiting te nomineren. Dat zowel Sergio Herman als Gert Verhulst de volgende dag al in Antwerpen stonden, bewijst dat ze de dames echt wilden overtuigen om (nog even) door te gaan.

Diskwalificatie

Het zou geen primeur zijn dat in het programma een duo vroegtijdig uit de wedstrijd verdwijnt, maar dan moeten we terugkeren naar 2010 voor Mijn Restaurant, het programma dat liep voor er van pop-ups sprake was. En die kandidaten hebben toen niet zelf opgegeven, het was de jury die besliste dat het zo niet verder kon. De gelijkenissen zijn er wel beetje. Catherine en Inge waren toen net zoals Gillian en Caroline twee vriendinnen die samen een eigen restaurant wilden runnen. Alleen maakten ze constant ruzie en raakten ze het nergens over eens, zodat de jury oordeelde dat zij onmogelijk een rendabele zaak konden runnen. Meteen stond een ander duo klaar om hen te vervangen.

We kunnen niet stellen dat Gillian en Caroline voortdurend ruzie maken, maar feit is wel dat beide dames een erg eigenzinnig en koppig karakter hebben, en dat zorgt wel voor de nodige botsingen. Zo kreeg de keuken van Caroline veel kritiek van de jury – denk maar aan de smaakloze fufu – en moest Gillian het heft in handen nemen om de experimenten te beperken en het menu toegankelijker te maken voor een breed publiek. Omgekeerd heeft Caroline nu het gevoel dat de zaak totaal niet meer het concept is dat zij wou brengen, op de inrichting na dan.

Goed concept, slechte locatie

Dat er zo goed als niemand zit te eten – toch op de beelden die we te zien krijgen – maakt het er niet gemakkelijker op. Antwerpen zat duidelijk niet te wachten op een zaak waar je gezond kunt ontbijten en lunchen. Eigenlijk hebben ze de ligging ook niet mee, want in die buurt zien we zo’n concept inderdaad niet vlot van grond komen. Twee jaar geleden zaten Jeremy en Noémie op het plein vlak voor de Zoo, dus pal naast het station Antwerpen-Centraal. Daar had het idee van Gillian en Caroline een goudmijn kunnen blijken. Veel pendelaars zouden een ontbijt op weg naar het werk zeker zien zitten.

Ze moeten hun concept dus aanpassen, want in de plaats van de aandacht van voorbijgangers te trekken, moet hun zaak iets worden waar mensen speciaal voor naar de pop-up afzakken. Eigenlijk zouden ze hun idee om ontbijt te serveren moeten laten vallen en toch voor een avondservice gaan. Of toch zeker tot in de vooravond, wanneer mensen gedaan hebben met werken, open blijven voor een hapje en een drankje. Maar daar wringt weer een ander schoentje, want Gillian is een alleenstaande moeder die op tijd thuis moet zijn om voor haar kinderen te zorgen.

Vooral toen dat ter sprake kwam zagen we de immer stoere en zelfzekere Gillian plots breken. Terwijl kinderen eerst in Kortrijk – bij Jan en Nele – een gevoelig thema waren, komt dit nu dus in onverwachte hoek weer tevoorschijn. Aan de ene kant begrijpen we Gillian wel, want sommige dingen zijn nu eenmaal belangrijker dan een carrière – zeker na de gebeurtenissen van vorige week. Maar aan de andere kant is de horeca meedogenloos voor wie geen prioriteiten kan stellen. Aangezien de pop-up grotendeels het idee van Caroline lijkt, vragen we ons soms ook een beetje af of Gillian niet vooral meedoet om haar vriendin te steunen. Dat ze nooit ’s avonds zou moeten werken, was blijkbaar de afspraak.

Twee jaar geleden zaten Jeremy en Noémie op het plein vlak voor de Zoo, dus pal naast het station Antwerpen-Centraal. Daar had het idee van Gillian en Caroline een goudmijn kunnen blijken

Enkele jaren geleden waren de dames waarschijnlijk al uit hun lijden verlost, want het programma is nog altijd een spelletje en moet gewoon leuk blijven. Nu gebeurt het dus dat plots Sergio en Gert samen voor Gillian en Caroline zitten om hen te overtuigen toch door te gaan. In de plaats van de handdoek te werpen is het tijd om voor een nieuw compromis te zorgen. De zaak zal waarschijnlijk langer open moeten blijven om ook financieel niet kopje onder te gaan. In dat geval moet Gillian op die momenten gewoon vervangen worden. Afwachten wat ze uiteindelijk hebben beslist. Op hun Facebook-pagina klinken de vriendinnen intussen weer optimistisch.

Nog niets verloren

Mijn Pop-uprestaurant kan vriendschappen serieus onder druk zetten. Dat is de voorbije jaren al vaker gebleken. Denk maar aan de kibbelende zusjes van vorig jaar, ook in Antwerpen. De druk is dan ook groter dan wij ons als kijker kunnen inbeelden. Het valt dus te hopen dat ook de band tussen Gillian en Caroline de komende weken niet zal sneuvelen. Ergens denken we nu al dat de kijker hen dat misschien niet eens zo ongewenste duwtje richting exit zal geven, als ze straks genomineerd zijn.

Maar om met een positieve noot te besluiten: Inge en Catherine zijn destijds in Aalst vervangen door Karel en Ken. Zij wonnen enkele maanden later de finale van de derde editie van Mijn Restaurant. Gillian en Caroline hebben die nieuwe kans zelf gekregen, en als ze die met beide handen grijpen, is nog niets verloren. Misschien is het voor hun populariteit zelfs een goede zaak dat hun eigenzinnige karakter zo snel breekbaar is gebleken. Fufu for the win?

Gesponsorde artikelen