Verrassing! Kinder Surprise-eieren blijken gemaakt te worden door jonge Roemeense kinderen aan hongerloon

Verrassing! Kinder Surprise-eieren blijken gemaakt te worden door jonge Roemeense kinderen aan hongerloon

Ferrero, de Italiaanse snoepfabrikant die ook Kinder Surprise-eieren in zijn gamma heeft, is een onderzoek gestart naar kinderarbeid. De chocolade verrassingseitjes blijken immers door zeer jonge kinderen in Roemenië in elkaar te worden gezet voor een hongerloon.

Er is ondertussen in Roemenië ook een gerechtelijk onderzoek gestart naar de praktijken met de verrassingseieren. Niet Ferrero zelf, maar een onderaannemer van de Roemeense leverancier Romexa SA zou de makers van de eieren inhuren.

The Sun kwam met bewijs daarvan. De krant toonde foto’s van Roemeense families die voor een hongerloon de speelgoedeieren in elkaar zetten. Ze werden daarbij geholpen door hun kinderen van tussen de 6 en 11 jaar oud.

Voor elke duizend in elkaar geknutselde “verrassingseieren” krijgt een familie volgens de krant 20 Roemeense leu, of nog geen vijf euro. Voor de kinderen komt het erop neer dat ze 25 cent per uur verdienen.

“Geschokt”

“We zijn geschokt en erg bezorgd over de beschuldigingen van deze onaanvaardbare praktijken in Roemenië”, zegt Ferrero in een statement.

Ferrero, een familiebedrijf uit het Italiaanse Alba dat tevens bekend is van Nutella en Ferrero Rocher-pralines, belooft de beschuldigingen grondig te zullen onderzoeken, heeft het gezegd tegen Reuters.

Leverancier Romexa van zijn kant belooft het contract met de betrokken onderaannemers te verbreken “mochten de beschuldigingen waar blijken te zijn”. Romexa passeerde in mei nog een audit door Ferrero.

Ferrero zelf kreeg onlangs nog een “worst rating for likely use of tax avoidance strategies”. Het bedrijf heeft constructies in Luxemburg, Singapore en Zwitserland om zo weinig mogelijk belastingen te betalen. In veel Europese landen betaalde het al sinds 2008 geen cent belastingen meer, ondanks een miljardenomzet.

Gesponsorde artikelen