Verrassing! Niet Natalia, maar de nu nog onbekende Laura gaat naar het Songfestival, en zingen kan ze al zeker

Verrassing! Niet Natalia, maar de nu nog onbekende Laura gaat naar het Songfestival, en zingen kan ze al zeker

Het regende bekende namen voor het Eurovisiesongfestival van volgend jaar. Van Natalia tot Oscar & The Wolf, iedereen leek naar Lissabon te willen of te mogen gaan. Maar uiteindelijk is het een zangeres geworden die bijna niemand kent, en ze heeft zichzelf niet eens kandidaat gesteld. Tijdens Van Gils & Gasten op Eén bewees ze alvast dat ze een geweldige stem heeft.

Opnieuw een Laura voor het Eurovisiesongfestival, maar in tegenstelling tot Laura Tesoro is onze nieuwe kandidaat nog heel onbekend. Laura Groeseneken is 27 jaar en ze komt uit Leuven. Muzikale ervaring heeft ze al wel met hopen, maar dan eerder op de achtergrond. Zo is ze muzikante en zangeres bij Ozark Henry. Dat was eigenlijk ook één van de namen die op de geruchtenlijst stond. Ze is onder andere samen met Piet Goddaer aan het schrijven, dus wie weet komt er uiteindelijk toch nog een nummer waar hij aan heeft meegewerkt in Lissabon terecht.

Tomorrow Never Dies

Opvallend is dat de ploeg van de VRT die de kandidate mocht kiezen, zelf naar Laura is gestapt met de vraag of ze wou deelnemen. “Ik was verrast, want ik dacht dat je je kandidaat moest stellen”, zegt Laura. “Maar het is door de laatste jaren opleiding bij Piet Goddaer dat ik me zeker genoeg voelde om ja te zeggen.” Ze maakte haar eerste verpletterende indruk tijdens 007 in Concert voor de vijftigste verjaardag van James Bond. Daar zong ze in 2012 een schitterende versie van Tomorrow Never Dies.

VRT

Met Ozark Henry heeft ze onder andere al op Rock Werchter opgetreden, dus mogelijk doet ze hier en daar wel een belletje rinkelen. Ze begon ooit in een rockbandje en momenteel treedt ze op onder de artiestennaam Sennek. Al is het nog niet zeker of Laura net zoals Blanche dit jaar met een andere naam aan het Songfestival zal deelnemen. “Ik wil liever nog niet te veel vastleggen.”

Eigen song schrijven

Ze schrijft dus ook haar eigen nummers en lanceerde zo samen met Alex Callier onder andere de Hooverphonic-hit Gravity. De kans is groot dat onze inzending ook van haar eigen hand zal komen, al wil ze andere kandidaat-nummers niet bij voorbaat afwijzen. “Misschien zit daar wel een fantastische song tussen, ik ga ze zeker beluisteren”, zegt ze. Voor Laura is het van belang dat ze verliefd wordt op het nummer. Dat is ook de reden waarom ze het Songfestival terug de moeite waard vindt.

“De voorbije jaren hebben nummers gewonnen waar ik weer verliefd op ben geworden. En dat is belangrijk voor een singer-songwriter. Het is terug het Songfestival”, zegt ze. Haar nummer kan vanalles worden, ze wil zich niet op een genre vastpinnen. Het enige wat we niet van haar moeten verwachten is dat ze gaat dansen. “Dat kan ik niet”, lacht ze. Al denken we dat haar stem voor voldoende aandacht zal zorgen zodat niemand die dansmoves zal missen.

“Het nummer moet geloofwaardig en oprecht zijn. Oprechte songs werken bij mensen”, zegt ze. Laura is zelf nog altijd fan van het nummer 1944 waarmee Oekraïne twee jaar geleden won. “Oprecht en wat drama mag ook, zo ben ik zelf ook een beetje.” Laura komt ons over als een heel gewoon en leuk meisje, en dat gebrek aan sterrengehalte kan in Lissabon misschien net in haar voordeel zijn.

VRT

Niet zwanger …

Ze werkt in het dagelijkse leven bij Ikea, waar ze visual merchandiser is. Daarom wil ze straks niks uit handen geven en bij alle aspecten van haar nummer betrokken worden. “Ik heb een gevoel van waar we naartoe moeten gaan.” Haar collega’s wisten al langer dan vandaag dat ze ons land mag vertegenwoordigen. “Ik heb het stiekem tegen mijn baas gezegd, maar iedereen dacht dat ik een zwangerschap ging aankondigen”, grapt ze.

De VRT is er dit jaar erg vroeg bij, en België is zelfs het eerste land dat een kandidaat bekend maakt. Hopelijk staan we volgend jaar ook op de eerste plaats, want het voordeel is dat Laura en co nu erg lang tijd hebben om zich optimaal voor te bereiden. Die voorbereiding begint met het schrijven van het nummer dat in Lissabon ons land zal vertegenwoordigen. Het enige wat Laura al met zekerheid over dat liedje kan zeggen is dat het Engelstalig zal zijn.

VRT

“Ze hoort bij de groten”

Peter Van de Veire zat naast Laura toen ze vanmiddag aan de verzamelde pers in primeur werd voorgesteld. Ze was erg zenuwachtig voor al die interviews, al merkten we dat niet aan haar zangprestatie tijdens het optreden dat ze ’s avonds ook bij Van Gils & Gasten bracht. En ze doorstond die eerste proef met verve. “Met een bruisend talent als Laura gaan we ook dit jaar minstens voor een finaleplaats”, zegt Songfestival-kenner Peter Van de Veire. “Het is opnieuw een zaak van muzikaal staatsbelang geworden.”

“Laura was al wereldklasse toen ik haar vier jaar geleden vroeg om bij mij te spelen”, reageert Piet Goddaer in een persbericht. “En toch heb ik haar in die tijd nog geweldig zien groeien. Die marge hebben alleen de groten … She’s a fighter, not a quitter.”

Haar Engelstalige versie van de winnende song van Salvador Sobral, die dit jaar voor Portugal het Songfestival won, doet alvast het beste beloven. Nu verdwijnt Laura weer even op de achtergrond om te schrijven. En over enkele maanden als haar nummer klaar is, zal ze schitteren in Lissabon. Daar hebben we nu al veel vertrouwen in. “Mijn song moet mensen raken, dan zal ik tevreden zijn”, besluit ze.

VRT

Morgen/vrijdag zie je op newsmonkey haar eerste interview als Eurovisiedeelnemer.

Hier is een filmpje van Laura van 6 jaar geleden als nieuw Leuvens talent:

En hier zie je Laura ook aan het werk als zangeres bij de Leuvense band AKS:

Gesponsorde artikelen