Verrassing! Op zijn eerste buitenlandse reis als president zou Trump … Putin ontmoeten

Verrassing! Op zijn eerste buitenlandse reis als president zou Trump … Putin ontmoeten

Het hoeft geen verrassing te zijn, maar toch is het een opvallend nieuwtje: Donald Trump zal op zijn eerste reis als president van de Verenigde Staten wellicht zijn Russische tegenhanger Vladimir Putin ontmoeten. The Sunday Times weet uit bronnen in de entourage van de president-elect dat Trump naar een top in IJsland zal gaan, en daar met Putin zal praten.

Officieel zijn er nog geen plannen voor de eerste buitenlandse reis van Donald Trump. Op 20 januari legt hij de eed af als de nieuwe president van de Verenigde Staten. Maar een bron binnen de entourage van Trump liet de Britse krant weten dat een top met Putin wel degelijk op tafel ligt. “De Russen zien dat zeker zitten”, klinkt het. Die eerste reis zou dan naar IJsland gaan, in de hoofdstad Reykjavik.

Sancties

Trump liet zelf onlangs optekenen dat zo’n ontmoeting er zit aan te komen. “Ik heb begrepen dat de Russen me graag willen ontmoeten, en dat vind ik absoluut geen probleem.” Hij zei dit tijdens een verklaring over de sancties die president Barack Obama aan Rusland heeft opgelegd en die Trump meteen zou kunnen herroepen. De sancties kwamen er toen Amerikaanse inlichtingendiensten bekend maakten dat Moskou achter het hacken van de Democratische Nationale Conventie zat.

Hoewel Trump wel al beloofde dat de sancties nog zeker een tijdje van kracht zullen blijven, stelde hij ook dat ze kunnen verdwijnen als Moskou met de VS wil samenwerken aan kwesties zoals de strijd tegen terrorisme. “Als je met elkaar overeenkomt en Rusland ons echt helpt, waarom zou je dan sancties opleggen aan iemand die geweldige dingen doet?”, vraagt Trump zich af.

Gesponsorde artikelen