Verrassing: treinen reden in 2017 opnieuw minder stipt dan het jaar voordien

Verrassing: treinen reden in 2017 opnieuw minder stipt dan het jaar voordien

2017 was geen topjaar voor NMBS. Weer reden treinen minder stipt dan vorig jaar. Het verschil met 2016 is niet groot, maar de cijfers blijven alarmerend. Dat vindt ook minister van Mobiliteit François Bellot (MR), die eerder al zware taal sprak en de zaak nu ook van nabij opvolgt.

88,3 procent van de treinen van NMBS reed in 2017 op tijd of met een vertraging van minder dan 6 minuten. Want bij de NMBS wordt een vertraginkje van 5 minuten of minder zelfs niet als ‘vertraging’ beschouwd. Die 88,3 is een procent minder dan in 2016, toen dat nog 89,2 procent was. De treinen reden in 2017 dus weer wat trager dan het jaar ervoor.

Derden

De reden daarvoor wordt door de NMBS vooral buiten henzelf gelegd. Op een jaar tijd is het aandeel van vertragingen te wijten aan derden gestegen van net geen 40 procent naar 45 procent. Onder die ‘vertragingen te wijten aan derden’ rekent de nationale spoorweg bijvoorbeeld ongevallen aan de overwegen, aanrijdingen van personen, agressie, maar ook de weersomstandigheden.

Bevoegd minister François Bellot (MR) ligt de zaak nauw aan het hart. Hij sprak eerder al zware taal en noemde de vertragingen in oktober en november “onaanvaardbaar“. Die twee maanden lag het aandeel treinen die op tijd reden nog eens 5 procent lager.

“Ik wil resultaten”

Hij had het ook over een “ongunstige evolutie van de toestand op het spoor” en zei “ik zal geen genoegen nemen met vaststellingen, ik wil resultaten”. En die resultaten volgt hij zeer strikt op. Zo zou hij volgens bronnen dicht bij het dossier dagelijks stiptheidscijfers ontvangen van de NMBS. Daardoor legt hij zware druk op de nationale treinmaatschappij, die wel maatregelen zal nemen om de stiptheid omhoog te krijgen.

Gesponsorde artikelen