Verscheurd ziektebriefje voor de dag van de crash gevonden in woning van Germanwings-copiloot

Verscheurd ziektebriefje voor de dag van de crash gevonden in woning van Germanwings-copiloot

In het appartement van de copiloot die bewust de crash van het Germanwings-vliegtuig veroorzaakte werd een verscheurd ziektebriefje voor de dag van de crash gevonden. Dat zegt het Openbaar Ministerie van Düsseldorf. Er is geen afscheidsbrief gevonden en er zijn ook geen bewijzen gevonden die kunnen wijzen op politieke of religieuze motieven.

De copiloot, geïdentificeerd als Andreas Lubitz, had een ziektebriefje voor de dag van de crash, maar heeft dat nooit ingeleverd. Het Openbaar Ministerie vond het briefje verscheurd in zijn appartement, waar hij met zijn vriendin woonde. Het is niet duidelijk waarvoor het briefje geschreven werd. Lubitz werd dus behandeld door een dokter, maar heeft dat voor zijn collega’s verzwegen.

In het appartement werden ook andere medische documenten gevonden, die wijzen op “een bestaande ziekte en gepaste medische behandeling”. Er werden geen zelfmoordbriefje of aanwijzingen voor een politiek of religieus motief aangetroffen. Ook in de woning van zijn ouders in Montabaur zijn spullen in beslag genomen.

Burn-out en psychische ziekte

Lufthansa maakte gisteren op een persconferentie al bekend dat Lubitz zijn vliegopleiding zes jaar geleden enkele maanden heeft moeten onderbreken. CEO Carsten Spohr weigerde toen meer details te geven daarover. Volgens medestudenten leed hij aan een burn-out, staat in het Duitse weekblad Der Spiegel.

De Duitse tabloid Bild schreef daarover dat Lubitz enige tijd werd opgenomen in een psychiatrische instelling. Hij zou toen een zware depressie gehad hebben. Hoewel hierover nog niets officieel bevestigd is, zou Lubitz verschillende keren paniek- en angstaanvallen gehad hebben.

Geen politieke of religieuze motieven

Vier uur lang hebben de Duitse onderzoekers het appartement van Andreas Lubitz doorzocht. Ze kwamen naar buiten met dozen vol informatie die aanwijzingen kunnen geven naar de reden waarom hij het vliegtuig liet crashen.

De Duitse onderzoekers zeggen ook dat er geen bewijzen zijn gevonden van mogelijke politieke of religieuze motieven voor de crash. Daarom zal het onderzoek nu focussen op zijn medische gezondheid. Overigens is zijn relatie met zijn vriendin net stukgelopen, maar het is niet duidelijk of dat er iets mee te maken heeft.

Gesponsorde artikelen