Verslaafd aan Instagram? Een hacker vertelt wat je beter niet doet

Verslaafd aan Instagram? Een hacker vertelt wat je beter niet doet

Als je ook een hele dag met je smartphone in de hand leeft, altijd klaar om een nieuwe foto te nemen en te delen op de sociale media, dan heeft een hacker interessant nieuws voor jou. Stephanie Carruthers gebruikt haar vaardigheden om mensen te informeren. En hier let je best voor op wanneer je een foto op Instagram deelt.

Stephanie Carruthers is beter gekend onder de naam ‘Snow’, en ze is hacker. Zonder kwade bedoelingen, want ze probeert mensen raad te geven om zichzelf te beschermen tegen het delen van informatie die gevaarlijk kan zijn. Ze werkt voor verschillende ondernemingen die haar inhuren om kwetsbaarheden in hun systemen te ontdekken, en die door haar te laten verbeteren.

Ook wij kunnen nog iets van haar bijleren, want ze heeft een paar tips voor wie graag veel deelt via de sociale media. Vaak doe je dat spontaan, zonder na te denken over wat er op de foto te zien valt. Eigenlijk moet je jezelf drie vragen stellen, volgens Carruthers. “Welke informatie ben ik online aan het zetten? Wat is er op de achtergrond van mijn foto te zien? Als ik wraak zou willen nemen op mezelf, hoe zou ik die informatie dan tegen mij kunnen gebruiken?”

Dit moet je vermijden

Ze geeft ook een paar voorbeelden van foto’s die we allemaal nemen en die heel onschuldig lijken, maar die je veiligheid in gevaar kunnen brengen. Wie z’n rijbewijs net gehaald heeft, zou het al eens durven om een foto van dat rijbewijs op Instagram te delen. Zeker niet doen, want daar staat een pak persoonlijke informatie op.

Heb je net een nieuw huis gekocht en ben je zo blij dat iedereen het moet zien? Post dan zeker geen foto van je huissleutels, want dat kan al genoeg zijn voor dieven om de sleutels te dupliceren. En als je er dan ook nog eens de locatie bij laat verschijnen, moeten ze niet eens zoeken waar je gaat wonen.

En ook met selfies moet je voorzichtig zijn, zeker als je ze op kantoor maakt. Op de achtergrond is vaak informatie te zien die je niet wil delen. Hangt er aan de muur bijvoorbeeld een blad papier met het wachtwoord van de WiFi-verbinding? Of is een scherm van jou of je collega te zien waarop informatie staat die het bedrijf niet mag verlaten? Hackers hebben het zeker wel gespot.

Istock

Facebook nog erger

Voor de hackster is er niets erger dan Facebook, aangezien daar het risico op het stelen van gegevens het grootst is. We zetten er zoveel informatie op zonder dat we het beseffen: over onszelf, onze vrienden, onze familie, onze collega’s, ons werk … Maar daarmee geef je hackers heel veel informatie die je in gevaar kan brengen.

Zelfs je profielfoto kan bijzonder veel over jezelf vertellen. Daarmee zouden ze bijvoorbeeld je paswoord kunnen achterhalen. Facebook heeft je immers ooit gevraagd om een aantal vragen te beantwoorden voor het geval je je paswoord zou verliezen. Heb je er al eens bij stilgestaan dat je die vragen waarschijnlijk allemaal al beantwoord hebt met de foto’s en berichten die je op Facebook deelt? Toch iets om over na te denken.

Gesponsorde artikelen