Verslaafd aan koffie? Waarom zo’n kopje eigenlijk nog best gezond is

Verslaafd aan koffie? Waarom zo’n kopje eigenlijk nog best gezond is

Hoeveel tassen koffie heb jij dagelijks nodig om op dreef te komen? Veel koffie drinken lijkt ongezond, maar dan hebben we goed nieuws. Je kopje koffie heeft immers veel meer voordelen dan je zou denken.

Natuurlijk moet je zoals bij alles ook koffie met mate drinken. En het is ook niet zo gezond als je een halve zak suiker nodig hebt om je kopje op smaak te brengen. Maar hier zijn alvast de voordelen die een tas koffie biedt:
  • Koffie verlaagt het risico op kanker

Je hoort wel eens fabeltjes over hoe koffie het risico op kanker zou verhogen, maar het tegendeel blijkt waar. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zou dagelijks een tas koffie drinken, de kans dat je kanker krijgt met naar schatting 15 procent doen verminderen.

  • Koffie helpt je sneller herstellen

Ga je graag sporten, maar haat je het om de dag nadien met pijnlijke spieren te zitten? Dan is een kopje koffie het ideale voorbehoedsmiddel. Zo zou cafeïne spierpijn verminderen als je een uur voor de training een tas koffie consumeert.

Getty
  • Koffie verbetert je geheugen

Ook je hersenen gaan beter functioneren dankzij koffie, en dan meer bepaald je geheugen. Onderzoekers hebben in 2014 ontdekt dat cafeïne de mogelijkheid stimuleert om herinneringen in het langetermijngeheugen op te slaan. Eén tas sterke koffie per dag zou al voldoende zijn.

  • Koffie verbetert je humeur

Sommige mensen moet je ’s ochtends gerust laten tot ze een stevige kop koffie hebben gedronken. Dat is niet zonder reden, want koffie heeft een positieve invloed op je humeur. Wanneer je met het verkeerde been uit bed bent gestapt, kan een tas koffie je beste vriend zijn. Twee kopjes zouden volgens studies volstaan om de dag vrolijker door te komen.

  • Koffie verbrandt lichaamsvet

Koffie maakt niet alleen je hersenen wakker, je hele metabolisme schiet in gang. Zeker als je gaat sporten, is een kopje koffie geen slecht idee. Het zou de vetverbranding in je lichaam stimuleren.

  • Koffie kan helpen tegen hoofdpijn

Cafeïne kan ook bepaalde elementen blokkeren die hoofdpijn of migraine in de hand werken. Ook de effectiviteit van pijnstillers zou met 40 procent kunnen verbeteren dankzij koffie. Bovendien worden ze sneller door het lichaam geabsorbeerd. Overdrijf echter niet, want je wil niet afhankelijk worden van koffie om hoofdpijn te vermijden. Cafeïne kan immers ook een trigger zijn voor hoofdpijn.

Getty
  • Koffie is goed voor het hart en tegen ziektes

In koffie zitten bioactieve stoffen, zoals antioxidanten, en die hebben enkele gezonde effecten in je lichaam: zuivere aderen, minder cholesterol, betere bescherming tegen Parkison, en een lager risico op Alzheimer, diabetes en depressie.

  • Koffie bevat niet veel calorieën

Wie een dosis cafeïne nodig heeft, grijpt veel beter naar een tas koffie dan naar een blikje cola. Dat spreekt voor zich. Natuurlijk is dit enkel van toepassing op wie koffie zwart drinkt. Suiker en melk of room zijn ongezonde elementen in je kopje koffie.

Nog redenen nodig om je niet slecht te voelen bij dat kopje koffie?

Giphy

Gesponsorde artikelen