Coronacrisis: verregaande versoepelingen in Frankrijk en Engeland vanaf volgende week

versoepelingen coronacrisis engeland frankrijk
EPA

Frankrijk voert op dinsdag 2 juni een aantal verregaande versoepelingen van de coronamaatregelen door. Dat maakte de de Franse premier Édouard Philippe bekend. Daarnaast worden in Engeland vanaf maandag 1 juni meerdere maatregelen versoepeld.

Premier Édouard Philippe zei in zijn televisietoespraak dat het “de goede kant opgaat met de cijfers in deze coronacrisis” en dat daarom versoepelingen vanaf 2 juni kunnen worden doorgevoerd. “Vrijheid wordt weer de regel, een verbod de uitzondering”, zei de premier.

Het verspreidingscijfer, het aantal mensen dat gemiddeld wordt besmet door één persoon, ligt in Frankrijk momenteel onder 1. De Franse premier benadrukt wel dat dit alleen zo zal blijven als de bevolking zich aan de geldende regels blijft houden.

Horeca, stranden en binnenlandse reizen

EPA

In heel Frankrijk mogen restaurants en cafés vanaf 2 juni weer open. Wel moet er tenminste één meter afstand tussen de tafels gehouden worden. In de (overwegend noordelijke) delen van het land waar code oranje nog van kracht is, mogen momenteel enkel de terrassen open.

Voordien gold bij onze zuiderburen een maximale reisafstand van 100 kilometer, maar ook die regel wordt nu opgeheven. Fransen mogen vanaf dinsdag weer overal gaan en staan binnen de landsgrenzen. Bovendien is het vanaf 2 juni weer toegestaan om de stranden te betreden.

Heropening Franse landsgrenzen

Toch blijven nog enkele coronamaatregelen gelden tot na 2 juni. Zo blijven de grenzen met het buitenland voorlopig nog dicht. Het Élysée wil dat de grenzen met andere Europese landen vanaf 15 juni gedeeltelijk heropend worden. Momenteel wordt nog volop onderzocht of dat effectief mogelijk is.

Ook mogen grote sportevenementen zeker tot en met 21 juni nog niet doorgaan. Ook blijven de bioscopen minstens tot 22 juni dicht.

(Dit is het voorstel van de Europese Commissie voor het buitenlands toerisme.)

Buitenwinkels en scholen in Engeland

Ook aan de overkant van het Kanaal worden vanaf maandag 1 juni een aantal strikte coronamaatregelen teruggeschroefd. Dat meldde de Britse premier Boris Johnson in een toespraak. De andere delen van het Verenigd Koninkrijk mogen zelfstandig beslissen over de kwestie. Johnson, die zelf even op intensieve zorg lag met een coronabesmetting, zegt dat er momenteel voldaan wordt aan alle voorwaarden voor een versoepeling.

De Britse premier benadrukt dat de gezondheidszorg een versoepeling aankan, dat de cijfers een positieve trend vertonen, dat er genoeg testcapaciteit is en dat het risico op een tweede golf klein is. Daarom mogen de Engelse scholen vanaf maandag weer open, al zal dat in fases gebeuren. Hetzelfde geldt voor autodealers en buitenwinkels.

Samenkomsten 

EPA

Ook mogen groepen van 6 mensen, die niet bij hetzelfde huishouden horen, weer samenkomen op voorwaarde dat ze afstand van elkaar houden. In de eerste fase mag dat enkel buitenshuis.

Johnson benadrukte dat de versoepelingen zijn gebaseerd op wetenschappelijke cijfers. Hij zegt dat ze ook op elk moment teruggedraaid kunnen worden als de cijfers opnieuw de slechte richting zouden uitgaan. Toch hoopt Johnson om tijdens de komende weken nog meer versoepelingen bekend te kunnen maken.

Gesponsorde artikelen