Verstrooide bui? Da’s dan 100 euro! NMBS en regering willen het achterlaten van bagage in stations bestraffen

Verstrooide bui? Da’s dan 100 euro! NMBS en regering willen het achterlaten van bagage in stations bestraffen

Wie zijn bagage in een treinstation vergeet, krijgt binnenkort een boete van 100 euro. Dat meldt De Standaard. De NMBS en federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) hopen met die maatregel het aantal onterechte meldingen van verdachte pakketten in stations te verlagen.

Door de terreuraanslagen in Parijs en Brussel van november 2015 en maart 2016 en de verhoging van de terreurdreiging naar niveau drie is het aantal bommeldingen fors toegenomen. Er zijn nu zelfs vier keer meer meldingen van verdachte pakketten in stations dan drie jaar geleden. Dat komt ook doordat veiligheidsdiensten in stations extra waakzaam moeten zijn. Soms gaat het zelfs gewoon om flauwe grappenmakers die een valse bommelding doen. Dat kon je sowieso al een boete opleveren, zelfs een gevangenisstraf. Ook bagage die onbewust achtergelaten is, kan voor heel wat complicaties zorgen. De veiligheidsdiensten beschouwen een achtergelaten rugzak zonder eigenaar snel als verdacht en dan wordt er alarm geslagen. In zo’n gevallen wordt het openbaar vervoer nagenoeg altijd stilgelegd met wéér maar eens vertragingen als gevolg.

Al in buitenland

Er waren nog geen sancties verbonden aan het achterlaten van valiezen of rugzakken op perron, in de vertrekhal of op de trein. Maar federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) werkt nu aan een wet om daar verandering in te brengen via administratieve boetes. Een verstrooide bui kost je voortaan 100 euro.

Bellot benadrukt dat België één van de weinige landen is, waar het achterlaten van bagage niet wordt bestraft. Hij stelt dat ons land met de nieuwe maatregel dus de internationale ontwikkelingen volgt en hoopt dat mensen nu “meer aandachtig zullen zijn”. Over het voorstel wordt nu overlegd binnen de regering. Er staat alvast een sensibiliseringscampagne op poten om pendelaars bewust te maken van de mogelijke gevolgen van het achterlaten van bagage.

Gesponsorde artikelen