Vertrekt Rode Duivel Nainggolan naar China? “Je moet de kansen grijpen als je god bent”

Vertrekt Rode Duivel Nainggolan naar China? “Je moet de kansen grijpen als je god bent”

Ziet België deze winter opnieuw een van zijn betere voetballers naar de Chinese competitie vertrekken? De kans wordt met de dag groter want de Chinese kampioen Guangzhou Evergrande trekt serieus aan de mouw van Radja Nainggolan. Newsmonkey sprak met voetbalanalist Eddy Snelders over de mogelijke transfer en de gevolgen ervan.

“Alles zal afhangen van wat Radja Nainggolan zelf wil. Bij AS Roma is hij uitgegroeid tot een cultfiguur en razend populair bij de fans”, schat Eddy Snelders, voormalig assistent-bondscoach en co-commentator bij Sporza Radio, de kansen in van een eventuele transfer naar China.

Het is geen geheim dat Nainggolan zich goed voelt in Rome. Deze zomer wees hij zelfs een aanbod van Chelsea af om te blijven in Italië. “Maar deze keer zal het aanbod natuurlijk financieel wel aanlokkelijker zijn”, zegt Snelders tegen newsmonkey.

“Misschien krijgt hij nooit meer zo’n aanbod”

Het is geen geheim dat de Chinese competitie gigantische bedragen betaalt aan spelers. Zo verdient Axel Witsel er ongeveer 16 miljoen euro per jaar, vier keer zoveel als wat Nainggolan verdient bij AS Roma.

“Al is Nainggolan wel nog maar 29 jaar. Je zou dus denken dat zo’n transfer enkele jaren te vroeg komt, maar misschien krijgt hij nooit meer zo’n aanbod. In het voetbal moet je de kansen grijpen als je een god bent”, legt de analist uit.

“Bondscoach schat Italiaanse competitie ook niet hoog in”

Veel voetbalfans vrezen dat Nainggolan met een transfer naar China zijn kansen bij de Rode Duivels hypothekeert, en die kansen zijn al niet echt groot. Door zijn levensstijl (roken, te laat komen, dronken rijden, …) valt Nainggolan vaak naast de selectie van bondscoach Roberto Martinez.

“Ik denk dat de bondscoach de Italiaanse competitie ook niet hoog inschat. Als je ziet dat hij Nainggolan bijna nooit oproept en Dries Mertens vaak niet laat spelen. Een transfer naar de Chinese competitie zal dus niet veel veranderen aan zijn kansen bij de Rode Duivels”, vermoedt Eddy Snelders. “Als hij er niet bij is, zal het niet door de competitie maar door zijn gedrag zijn.”

“Wie kiest voor zo’n transfer, kiest voor het geld”

Zelf geeft de analist aan moeilijk te kunnen inschatten welk niveau de Chinese competitie haalt. “Al valt het sowieso niet te vergelijken met de betere Europese competities”, zegt hij.

“Iedere voetballer die kiest voor een transfer naar zo’n land, doet dat natuurlijk puur voor het geld”, gaat Snelders verder. “Maar je moet er wel nog kunnen aarden ook en met andere levensgewoontes om kunnen. Axel Witsel zit nu een jaar in China en voorlopig gaat alles goed, maar als het er even minder gaat, kan je snel afgeschreven zijn ook.”

Transferprijs: 94 miljoen euro

AS Roma zou voor Nainggolan zo’n 50 miljoen euro willen. Daarbij komt nog eens een zogenaamde luxury tax, een systeem van de Chinese voetbalbond om clubs te ontmoedigen om buitenlandse vedetten te kopen.

In totaal kan het transferbedrag van de Rode Duivel zo oplopen tot 94 miljoen euro. Maar dat lijkt geen probleem te zijn voor Guangzhou Evergrande, een club die deels in handen is van het bedrijf achter AliExpress.

Nog Rode Duivels naar China?

“We schrikken al lang niet meer van zo’n bedragen“, merkt Eddy Snelders op. “De voetbalwereld is een vrije markt en dus een kwestie van vraag en aanbod. Die transfermolen draait al lang en we weten niet waar het eindigt.”

Het zou de voormalige assistent-bondscoach dan ook niet verbazen als er nog Rode Duivels naar de Chinese competitie vertrekken. “De Belgen zijn hot en dus wil iedereen ze hebben”, besluit hij.

Gesponsorde artikelen