Vertrouwelijke gegevens van 1,8 miljoen Chinese vrouwen staan gewoon online waaronder “kweekrijpheid”, adres en opleiding

Vertrouwelijke gegevens van 1,8 miljoen Chinese vrouwen staan gewoon online waaronder “kweekrijpheid”, adres en opleiding

Nederlandse onderzoekers hebben in China een open database gevonden, waarin de persoonlijke informatie van meer dan 1,8 miljoen vrouwen opgeslagen zit. Het gaat onder andere over hun “kweekrijpe status”, hun vermogen om kinderen te krijgen dus, hun telefoonnummers en hun adressen.

De Nederlandse internetexpert Victor Gevers vond de onbewaakte data toen hij aan het zoeken was naar open databases in China. Gevers maakte dan ook screenshots van wat hij aantrof en daar zat niet veel fraais tussen.

In de database stond in het Engels informatie over de vrouwen en meisjes hun gender, leeftijd, opleiding en burgerlijke staat. Er was ook een kolom die aanduidde of ze “BreedReady” of kweekrijp waren, een slechte vertaling van of de vrouw de leeftijd en het vermogen heeft om kinderen te krijgen. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Gevers meldt dat de database kort nadat hij een screenshot op Twitter geplaatst had, offline ging.

Gevers houdt ook rekening met de mogelijkheid dat deze database van een datingapp afkomstig was, van een ander bedrijf, een andere organisatie of van de overheid.

Dalend geboortecijfer

Waarom zouden ze in China deze gegevens bijhouden? De autoriteiten daar maken zich al langer zorgen dat er steeds minder kinderen geboren worden. Vrouwenrechtenactivisten en China-critici vrezen dat Peking nieuwe, verregaande regels zal invoeren om vrouwen aan te moedigen om meer kinderen te krijgen.

In China is tegenwoordig de tweekindpolitiek van kracht. Dat wil zeggen dat Chinese gezinnen tegenwoordig twee kinderen mogen krijgen. Van 1979 tot 2015 gold echter de eenkindpolitiek, waarbij koppels maximaal één kind mochten krijgen. Er deden verhalen de ronde van ‘overtollige’ kinderen die door de autoriteiten verdronken werden in rijstvelden.

Jongste vrouw is 15 jaar

De gemiddelde vrouw in de database is 32, de jongste 15. Bijna 90 procent van de vrouwen was single en 82 procent van hen woont in Peking. Bij sommigen werd het label ‘politiek’ en ‘webvideo’ toegevoegd. We zien ook een aantal links naar Facebookprofielen, hoewel het sociale netwerk van Mark Zuckerberg nog steeds verboden is in China. Je kan in China enkel toegang krijgen tot Facebook via private netwerken.

The Handmaid’s Tale of datingwebsite?

Gevers nam de proef op de som en contacteerde sommige van de vrouwen in de database met de vraag of ze wisten dat ze op de lijst stonden. Op het forum Douban, een beetje de Chinese Reddit, werd een gesprek opgestart. De Chinese internetgebruikers schreven dat de database hen deed denken aan The Handmaid’s Tale, een televisiereeks waarin vrouwen gedwongen worden om kinderen te krijgen.

Anderen waren iets minder verbaasd en meenden dat de database ontwikkeld was door de Chinese datingwebsite Jiayuan. In 2015 was het namelijk slecht gesteld met de beveiliging van Jiayuan. Het zou dus best kunnen dat een computerspecialist de datingwebsite gehackt heeft. “Om je de waarheid te vertellen, dit soort data vind je overal in China”, schrijft iemand op Douban.

Database uit grensstreek

De Nederlandse computerspecialist kon zonder al te veel moeite ook een database vinden, die door een beveiligingsbedrijf opgericht was, met daarin de gegevens van minstens 2,5 miljoen inwoners van Xinjiang, de meest westelijke regio van China die in de jaren 50 door de communisten geannexeerd werd.

Eind 2017 raakte bekend dat de talrijke moslims in de regio hun korans en gebedsmatjes hebben moeten inleveren. Sommigen werden zelfs naar heropvoedingskampen gestuurd. Of het de bedoeling is om de islamitische minderheid in China extra in kaart te brengen, is niet duidelijk.

(Lees hier over de spanningen tussen China en de VS rond Huawei.)

Gesponsorde artikelen