Verwacht nog niet meteen een Vlaamse regering: de timing is perfect afgestemd op 23 september

Jan Jambon
EPA - Jan Jambon (N-VA)

De coalitie van de Vlaamse regering ligt vast, maar de onderhandelingen lopen nog steeds. Tot 23 september, zo geven bronnen aan.

In het nieuws: De Vlaamse formatie vergadert in werkgroepen, zo’n vijftien in totaal. Ze schrijven allemaal rond één specifiek thema een stukje van het regeerakkoord. Maar de grote kanonnen, de mensen die écht de knopen moeten doorhakken, zitten daar niet aan tafel. Eerder de technici, de parlementsleden die hun dossier kennen, of kabinetsmedewerkers. De meeste werkgroepen zijn klaar, of hebben netjes opgelijst waarover ze het niet eens zijn. Dat moet dan op een hoger niveau, de ‘centrale werkgroep’, beslist worden.

De details: De ‘centrale werkgroep’ wordt geleid door Vlaams formateur Jan Jambon (N-VA). Verder schuiven daar de voorzitters aan, zoals Bart De Wever (N-VA), Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Wouter Beke (CD&V). En nog interessanter is wie naast de voorzitters meekomt: zij zijn de toekomstige ministers in die Vlaamse regering. We verwachten zo onder meer Bart Somers voor Open Vld, Hilde Crevits voor CD&V, Matthias Diependaele en Ben Weyts voor N-VA.

Tussen de regels: Verschillende betrokkenen hopen nu op een ‘versnelling’. Maar alles wijst er eerder op dat heel de vorming perfect opgerekt zal worden tot 23 september. Daarvoor zijn enkele goede argumenten:

  • Die dag moet traditioneel de septemberverklaring volgen, de belangrijkste speech die de minister-president van Vlaanderen elk jaar geeft. Een harde deadline dus. Een goede spanningsboog in de dagen ervoor, om zaken erdoor te duwen, lijkt dan de logica bij een regeringsvorming. Die moet op het eind altijd door een gaatje, waarbij wat traditionele drama volgt: zo loopt minstens één partij traditioneel even weg.
  • Die dag moet Jan Jambon (N-VA) kunnen uitblinken, de show stelen. Als de regering te vroeg ervoor gevormd is, dan zijn alle details van het regeerakkoord al besproken en gefileerd. Communicatief is het goed om te wachten dus.
  • Het is bovendien tactisch goed om te wachten op Wallonië, om te zien wie daar uit de bus komt. Dat kan invloed hebben op hoe de verschillende partijen hun mensen gaan zetten, wie in welke regering komt.

De grote vraag? Kan er nog iets fout lopen bij de coalitievorming? Heel het ‘hernieuwen’ van de geloftes van trouw, de doorstart van de Zweedse coalitie, maar “deze keer zonder de onderlinge ruzies”, het zijn mooie voornemens. Maar hoe realistisch zijn die, hoe ‘loyaal’ zullen de verschillende partners zich gedragen. Verschillende bronnen zijn niet optimistisch: het is niet alsof er nu plots grote liefde is ontstaan tussen N-VA, CD&V en Open Vld. Maar of er nu al een wiel afvliegt? Dat lijkt onwaarschijnlijk.

Om rekening mee te houden? Geen grote manoeuvres dus de komende weken, het zijn nog de volle 19 dagen tot die 23 september. De onderhandelingen zullen dus nog even uitgesmeerd moeten worden.

Gesponsorde artikelen