Verwacht vuurwerk in de Kamer, maar geen val: oppositie laat Michel II liever nu wat strompelen

Verwacht vuurwerk in de Kamer, maar geen val: oppositie laat Michel II liever nu wat strompelen

Vandaag volgt een eerste grote test voor premier Charles Michel (MR). In de Kamer komt hij z’n regering Michel II verdedigen. Daarbij is het vooral uitkijken naar de twee partijen die het lot van zijn regering in handen hebben: enerzijds de N-VA, anderzijds de PS. Zijn de Vlaams-nationalisten of de socialistische familie bereid om het vel van Michel te redden? Of willen ze vooral de nieuwe regering wat laten spartelen? 

“Het is deze regering of vervroegde verkiezingen.” Dat is het dreigement dat premier Charles Michel (MR) hanteert, bij de gesprekken die hij gisteren voerde met alle partijen, behalve Vlaams Belang en PTB.

Vraag is of dat dreigement veel indruk maakt. Want het algemene sentiment bij de oppositie, inclusief de N-VA die tot voor kort een regeringspartij was, is dat heel het experiment van Michel II een aanfluiting is van de democratische regels. En bovendien een experiment waarbij die nieuwe regering, zonder een meerderheid in het parlement toch wil verder doen, en blijkbaar à la carte wil kiezen of ze met linkse of rechtse steun een dossier beslissen.

“Niet met ons”, zo denkt het parlement. En dus staat Michel II dicht tegen de afgrond. Alleen is niemand echt gehaast: eerst moet er natuurlijk nog het fameuze VN-Migratiepact in New York worden goedgekeurd. Dat gebeurt op 19 december in New York, het zou wel heel gek zijn van de linkse oppositie om de regering en premier te laten vallen, nog voor die dat migratiepact kan goedkeuren, op vraag van diezelfde linkse oppositie. Bovendien leeft bij links het gevoel dat het “niet ons probleem is”: “Wij hebben deze crisis niet uitgelokt”, zo stelde sp.a-fractieleider Meryame Kitir al verschillende keren.

Doet de N-VA nog mee?

Vandaag is er dus een parlementair debat, waarbij de premier toch z’n beleid van de komende vijf maanden moet komen verdedigen. Belangrijker is de reactie die bij N-VA en PS zal te horen zijn. De regering Michel II rekent op de N-VA om de begroting goed te keuren. Langs links is het ondenkbaar dat iemand die meestemt, ze bevat allerlei maatregelen die voor PS, sp.a en groen als ‘asociaal’ ervaren worden: onder meer de degressiviteit van de werkloosheidsuitkering.

Maar gaat de N-VA nog mee? En formuleert ze daar eisen bij, zoals een strikt migratiebeleid? Het is voor Bart De Wever (N-VA) en co wel duidelijk: ofwel is het voor premier Michel zaken doen met hen, ofwel met de ‘Marrakesh-coalitie’. Maar van beide walletjes eten, zal niet aanvaard worden. Een mogelijkheid is dat de N-VA zich onthoudt bij stemmingen volgende week: dan is er nooit een meerderheid van de oppositie om bij een motie van wantrouwen de regering te laten vallen. Maar dan danst Michel meer dan ooit naar de pijpen van De Wever.

Tegelijk is het uitkijken naar de PS. Als de N-VA niet bereid is te steunen, is de socialistisch familie het enige alternatief. Enkel PS en sp.a hebben samen genoeg zetels, om Michel II aan een meerderheid te helpen op bepaalde dossiers. De groenen mogen dan al hun eisen, onder meer over klimaat, op tafel gelegd hebben, Groen en Ecolo beschikken samen slechts over twaalf zeteltjes. Daarmee spring je niet ver.

PS heeft zijn pakketje eisen al klaar

De PS laat niet in z’n kaarten kijken. Binnen Michel II rekent men op het ‘staatsmanschap’ van de Franstalige socialisten, die ook geen belang hebben bij vervroegde verkiezingen. Maar als de premier te fel blijft vasthangen aan de N-VA, kunnen de Franstalige socialisten onmogelijk steunen. PS-Kamerfractieleider Ahmed Laaouj, allerminst een vriend van premier Michel, was alvast “teleurgesteld” na zijn gesprek met Michel. Hij hoorde “geen enkele breuk met het verleden, met de N-VA of met het asociale beleid”. De PS en sp.a willen de verlaging van de BTW op elektriciteit krijgen en ook dat de regering de pensioenleeftijd opnieuw verlaagt. Zeker dat laatste is moeilijk haalbaar voor de liberalen en CD&V.

Het ziet er ook naar uit dat de premier geen vertrouwen zal vragen aan het parlement, ondanks z’n schamele 52 zetels in het parlement. Dan daagt hij de oppositie (98 zetels sterk) uit om een motie van wantrouwen in te dienen. “Maar dan moeten PS en N-VA elkaar vinden om samen onze ploeg weg te stemmen. Hoe gaat de N-VA dat uitleggen?”, zo is binnen de regering te horen. Het is dus voorlopig een rondje blufpoker.

Ondanks de grote spanningen heeft niemand echt belang bij een al te snelle val van de regering. Het VN-Migratiepact moet gestemd in New York. Bovendien, hoe meer Michel en co zich uitsloven om toch maar te overleven, inclusief het beetje potsierlijke argument van CD&V “dat dit geen nieuwe regering is”, hoe meer ze zichzelf pijn aan het doen zijn. Dat heeft elke oppositiepartij ook opgemerkt. “Laat ze nu maar even in hun eigen vet gaar smoren”, zo hoor je zowel op links als op rechts.

epa

Gesponsorde artikelen