Verwachten we te veel van onze Miss België?

Verwachten we te veel van onze Miss België?

Het kroontje van Miss België heeft een nieuwe eigenaar: de 19-jarige Laurence Langen uit Genk. Ondanks de alliteratie als geheugensteuntje is de kans bijzonder klein dat je na morgen haar naam nog weet, want de interesse in de verkiezing daalt jaar na jaar. Tegelijk verwachten we toch het een en ander van onze nieuwe missen. 

Hoewel honderden meisjes er nog altijd van dromen om ooit het kroontje van Miss België te dragen, heeft de verkiezing de laatste jaren een absoluut dieptepunt bereikt. Sinds 2011 wordt de show niet langer live uitgezonden op de Vlaamse nationale televisie en in 2012 haakte ook de Waalse RTL af.

Een teleurstelling die organisatrice Darline Devos er toe aanzette een beetje outside the box te denken. Een opdracht waar ze dit jaar met glans in slaagde. Na lang zoeken wist ze Studio 100 te overtuigen om hun digitale zender een hele avond om te dopen tot Miss België TV. En jawel, ook voor de show zelf deed Darline een beroep op de accommodatie van Gert Verhulst. Dit jaar geen bikini-defilé in het prestigieuze Casino van Knokke, maar wel tussen Maya de Bij en Mega Mindy in het Plopsa Theater in De Panne.

Een locatie die onverwacht geschikt is, want ondanks er geen kat wakker ligt van wie de nieuwe Miss België wordt, hopen we elk jaar stiekem op een nieuwe superheldin, die naast knap ook bijzonder intelligent is, minstens Nederlands en Frans spreekt, goed kan dansen, het uitermate goed kan uitleggen, en ondertussen ook nog een geweldig gevoel voor mode heeft.

1. Een miss moet mooi zijn

Maar ze mag ook niet té hard haar best doen…

Tenzij het gaat om lichaamsverzorging, zo ondervond onze vorige Miss België Noémie Happart aan den lijve toen er stoppeltjes kwamen piepen onder haar oksels tijdens haar eerste officiële fotoshoot.

Twitter Noémie Happart (@Noemzou)

2. Een miss moet slim zijn

Een vereiste waar niet alle kandidates aan voldoen, zo werd ook dit jaar pijnlijk duidelijk. “Dit is een gemakkelijke”, stelde presentatrice Véronqiue De Kock kandidate Cindy Sabbe gerust, waarna de ex-Miss België vroeg wanneer de Eerste Wereldoorlog begon. “Tien jaar geleden?” stotterde ’t arme schaap zenuwachtig. “Dit was de repetitie”, probeerde Véro haar vel nog te redden, waarna Cindy uiteindelijk toch aarzelend het juiste antwoord gaf. De kans op het kroontje was natuurlijk al lang vervlogen.

Al is Cindy zeker niet de enige miss-kandidate die een serieuze blunder beging. In 2008 viel kandidate Cassandra D’Ermilio door de mand door te zeggen dat België aan zijn vijftiende koning toe is. Onze nationale feestdag vindt volgens haar plaats op 21 september.

Vorig jaar kreeg ook Laura Beyne heel wat kritiek toen ze op een foto een paraplu omhoog hield met onze Belgische driekleur. In plaats van zwart, geel en rood, zat de volgorde echter een beetje fout, namelijk zwart, rood en geel, zoals de Duitse vlag.

3. Een miss moet een talenknobbel hebben

Uiteraard moeten onze missen het niet alleen geweldig goed kunnen uitleggen in hun moedertaal, ze moeten ook minstens Nederlands en Frans begrijpen en als het kan, zich ook perfect kunnen verwoorden in de andere landstaal. Willen we ons niet belachelijk maken op de Miss Universe verkiezing, is het aangeraden om ook het Engels perfect te beheersen.

De Vlaamse miss kandidates waren alvast goed voorbereid en kregen in november een Franse taalcursus. 

En jawel, ook de Waalse meisjes volgden Nederlandse les om zich voor te bereiden op de jacht om het kroontje. (Zie filmpje hier)

4. Een miss moet zinnige dingen vertellen

De tijd dat we ons tevreden stelden met miss-kandidates die volmondig en breed glimlachend “wereldvrede” antwoordden op de vraag wat ze het allerliefst zouden wensen, is al lang voorbij. Tegenwoordig willen we interessante uitspraken horen van onze schoonheidskoningen.

Helaas slagen ze hier niet allemaal in. Toen de wereldberoemde blogger Perez Hilton in 2009 aan Miss Californië vroeg wat ze dacht van de legalisering van het homohuwelijk, concludeerde ze dat “twee mannen of twee vrouwen niet zouden mogen trouwen in haar land”. Een antwoord waar de homoseksuele Hilton ongetwijfeld op zat te wachten…

5. Een miss moet op torenhoge naaldhakken kunnen lopen

Hoewel de meeste vrouwen er zelf niet in slagen, verwachten we dat onze miss-kandidates feilloos het spiegelgladde podium trotseren op torenhoge naaldhakken. Een opdracht waar de meisjes niet altijd in slagen…

6. Een miss moet modebewust zijn

Naast mooi, slim, perfect tweetalig en super interessant, moet onze Miss België natuurlijk ook helemaal mee zijn met de allerlaatste trends in modeland. De goede smaak van de Limburgse werd alvast in twijfel getrokken op Twitter (zie rechts).

Inderdaad, de verwachtingen voor onze Miss België zijn hooggespannen. Al maakt het uiteindelijk niet veel uit, want eerlijk: wie kan zich de naam van onze gloednieuwe miss nu al niet meer herinneren?

Gesponsorde artikelen