Verzorgster Planckendael doet emotionele oproep na overlijden ontsnapte leeuwin: “Dit kon niet vermeden worden”

Verzorgster Planckendael doet emotionele oproep na overlijden ontsnapte leeuwin: “Dit kon niet vermeden worden”

Gisteren ontsnapte er een leeuwin in Planckendael. Nadat de verzorgers urenlang probeerden om de leeuwin te verdoven, werd beslist om het dier neer te schieten. Deze beslissing zorgde voor een storm aan kritiek. Waarop een van de verzorgsters nu reageert. 

In de dierentuin van Planckendael werd gisteren beslist om de leeuwin Rani neer te schieten. De leeuwin van twee jaar oud ontsnapte gisteren in de ochtend uit haar kooi, waardoor de aanwezige bezoekers voor hun veiligheid moesten schuilen in winkels en andere gesloten ruimtes in het park. Na verschillende pogingen om het dier te verdoven, werd beslist om het dier om te brengen.

Verdoven ging niet

In een persconferentie liet Dries Herpoelaert, de directeur van Planckendael, gisteren al weten dat de dierentuin de beslissing ten zeerste betreurde. “We hebben drie uur aan een stuk geprobeerd de leeuwin te compartimenteren en terug te drijven naar haar stal”, legde Herpoelaert uit. “Dat is niet gelukt. Wij hebben al die tijd geprobeerd haar eerst te verdoven”, vervolgt Peter Van Den Eynde, directeur Veiligheid van de dierentuin.

“Ze was gefixeerd op de dieren in het zwijnenperk”, gaat Van Den Eynde verder. “Bovendien hadden we niet altijd visueel contact met haar. Op een bepaald moment, na twee pogingen haar te verdoven, is er in de crisiscel door de politie aangeraden het dier neer te schieten.”

Verontwaardiging

Heel wat mensen reageerden verontwaardigd op dit nieuws. Vooral op sociale media werd fel uitgehaald naar het park en de verzorgers. Planckendael zou gehandeld hebben “uit winstbejag” en de beslissing zou “roekeloos en te snel” genomen zijn.

Het is natuurlijk niet leuk om te horen dat een leeuwin die “door een menselijke fout” wist te ontsnappen, dat uiteindelijk met haar leven moet bekomen. Maar de dierentuin benadrukte ook vandaag, een dag na de feiten, dat de beslissing ook voor hen niet makkelijk was. Zeker nadat de dierentuin eerder deze maand afscheid moest nemen van de olifanten Qiyo en Phyo Phyo.

Oproep verzorgster

Verzorgster Veronique van den Hurk reageerde daarom op Facebook op alle kritiek tegen de dierentuin en de verzorgers. “De dood van deze prachtige leeuwin vandaag is een tragische gebeurtenis, die helaas in dit geval niet vermeden kon worden”, legt ze uit. Ze hekelt de conclusies die mensen al snel gemaakt hebben over de feiten. “Mensen lezen in de media dat er twee verdovingspogingen geweest zijn en nadien geschoten is en trekken hier conclusies uit. Sommige lijken te denken dat de verdovingen “mis” waren en de kogel wel meteen raak. Verdiep jullie in het verdoven van wilde dieren, wat adrenaline met zo’n dier doet en met de werking van een verdoving, en de omstandigheden waarin.”

Het dier werd dus tot twee keer toe geraakt met verdovingspijlen, maar aangezien de leeuwin zodanig opgefokt was, waren de dosissen niet hoog genoeg. De adrenaline in het bloed van de leeuwin zorgde ervoor dat de dosis veel hoger moest zijn. “Stel dat men in Planckendael ervoor gekozen had de leeuwin nog langer te laten rondlopen, dan waren er mensen én andere dieren in het park in gevaar geweest. Als men nog meer verdoving had ingespoten, had de dosis hoogstwaarschijnlijk fataal geweest. En het jammerlijke resultaat had hetzelfde gebleven.”

Ze besluit met mooie woorden over haar job en het park. “Ik heb het geluk voor een prachtig bedrijf te mogen werken, dat helaas de laatste weken al enorme tegenslagen heeft moeten verwerken. Ik blijf dit ook met hart en ziel doen en hoop dat mensen gaan beseffen dat dit voor de aanwezige verzorgers ook een enorme last is om te dragen.” Veronique staat in Planckendael in voor de verzorging van de olifanten en heeft er dus een moeilijke periode op zitten.

Lees hier de volledige post van verzorgster Veronique:

Gesponsorde artikelen