Verzorgster van doodgeschoten leeuwin Planckendael had deur laten openstaan: sanctie volgt

Verzorgster van doodgeschoten leeuwin Planckendael had deur laten openstaan: sanctie volgt

Leeuwin Rani, die onlangs ontsnapte uit Zoo Planckendael en doodgeschoten moest worden, kon uit haar kooi glippen door een menselijke fout. Zo had een verzorgster per ongeluk de deuren van het leeuwenverblijf open laten staan. Dat blijkt uit een interne onderzoek bij de zoo. De medewerker krijgt een sanctie opgelegd.

Uit het onderzoek blijkt dat de verzorgster alleen aan het werk was en dat ze de deuren van het verblijf uit verstrooidheid open liet staan. Dat melden de kranten van Het Mediahuis. De verzorgster wordt niet ontslagen, maar krijgt een sanctie. Wat dat concreet zal inhouden, is nog niet geweten.

De verzorgster zou zelf ook aangedaan zijn en daarom wil Zoo Planckendael niet al te streng voor haar zijn. Het zal gaan om een waarschuwing of het volgen van een cursus.

Half miljoen voor beveiliging

Verder wordt erop gewezen dat de veiligheidsvoorschriften van de dierentuin in orde zijn en dat de crisisprocedure juist opgevolgd werd op het moment dat de leeuw ontsnapte. Toch zal de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA) een half miljoen investeren om gelijkaardige situaties te vermijden. De verblijven van gevaarlijke dieren, zoals olifanten, mensapen en roofdieren, zullen beter beveiligd worden.

Dat zal onder andere gebeuren met het ‘Lock Out Tag Out’-systeem, dat al langer gebruikt wordt in de Zoo Antwerpen. Daardoor wordt het onmogelijk om een deur te openen wanneer er nog een andere open staat.

Doodgeschoten

De tweejarige Rani werd op 21 juni doodgeschoten in Zoo Planckendael, nadat ze kon ontsnappen uit het leeuwenverblijf. Volgens de directeur van de zoo, Dries Herpoelaert, werd eerst drie uur lang geprobeerd om de leeuw te verdoven. Pas toen de leeuwin dichtbij een treinstel kwam met mensen, heeft de politie besloten om het dier dood te schieten.

istock

Gesponsorde artikelen